Skateboarding-ul, mersul pe role, folosirea bicicletelor pentru a face diferite scheme sunt doar câteva dintre preocupările „extreme” ale copiilor din ziua de astăzi. Părinţii trebuie să ştie că aceste preocupări pot avea efecte negative asupra oaselor şi articulaţiilor copiilor.

Datorită faptului că aceste sporturi sunt relativ noi, nu s-au putut face încă studii amănunţite, dar este sigur faptul că accidentările produse de ele pot duce la artroză, osteoartrită sau acumulare de lichid în articulaţia genunchiului.

În box, de exemplu, s-au făcut studii care arată că un practicant al acestui sport are şanse mult mai mari de a dezvolta boala Parkinson. Însă, pentru aceste sporturi nu s-au făcut studii care să arate care sunt urmările exacte asupra articulaţiilor odată cu trecerea anilor.
Datul cu rolele sau skateboard-ul poate duce la artroza sau osteoartrita
Efectele există pentru că cel care face un astfel de sport trebuie să sară foarte mult pentru a face diferite scheme şi astfel, articulaţiile inferioare sunt foarte solicitate. Marele pericol al acestor sporturi îl constituie microtraumatismele şi fracturile.

Microtrumatismele sunt traumatisme de intensitate scăzută care prin repetare pot duce la afecţiuni serioase. Practicanţii acestor sporturi sunt cei mai expuşi la artroză. Fie că este vorba de microtraumatisme prin suprasolicitare, fie de traumatisme care generează luxaţii, entorse sau fracturi, riscul apariţiei artrozei la articulaţia afectată este aproape maxim.

O altă afecţiune la care sunt predispuşi aceşti copii este osteoartrita. Deşi este specifică celor peste 65 de ani a devenit din ce în ce mai comună şi la tineri. Cauza pricipală sunt leziunile articulare. La cei mici, mai ales, cele mai frecvente accidentări sunt fracturile antebraţului cauzate de lipsa protecţiilor”.

Medicul mai atrage atenţia şi asupra faptului că părinţii sunt în oarecare măsură vinovaţi pentru că „problema cea mai mare în ţara noastră este faptul că nu se folosesc protecţii. Părinţii le cumpără celor mici role sau skateboard, dar nu mai dau banii şi pe protecţii.

Ei trebuie să conştientizeze faptul că aceste protecţii nu numai că îi protejează pe cei mici de viitoarele afecţiuni ale articulaţiei, dar le poate salva şi viaţa. O altă problemă este faptul că toate aceste sporturi se fac într-un cadru dezorganizat.

Sunt foarte puţine spaţii special amenajate, nu există piste şi singurul loc în care se pot practica aceste sporturi rămâne stradă. Astfel, cei mici sunt oricând în pericol să fie loviţi de maşini. În astfel de cazuri protecţiile şi, mai ales, casca pot salva viaţa.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment