Acneea este o afecţiune extrem de stânjenitoare, ridicând mari probleme la nivel psihologic. O persoană care suferă din cauza acneei se poate simţi izolată din colectivitate. Realitatea este însă că poţi face ceva pentru controlarea acestei afecţiuni.

În afara recomandării evidente de a te adresa medicului dermatolog, există şi unele remedii naturale pe care le poţi folosi ca pe o armă împotriva acneei.
Acneea: cum scapi de ea
Acestea sunt, de multe ori, mai puternice şi mai eficiente decât medicamentele. Uneori, tot ceea ce are nevoie organismul nostru este un echilibru nutriţional şi o îngrijire adecvată a tenului şi a pielii, în general, lată câteva sfaturi pe care le poţi pune în practică începând de astăzi, pentru a scăpa de acnee definitiv. O dată implementate aceste sfaturi, ar trebui să sesizezi o îmbunătăţire în aproximativ patru săptămâni.

Aplică pe faţă o mască cu miere o dată sau de două ori pe săptămână
Mierea de albine are proprietăţi antibacteriene, astfel încît este excelentă pentru dezintoxicarea şi vindecarea petelor roşii minore. In plus, mai are o mare calitate: acţionează cu delicateţe asupra pielii sensibile.

Spală-te pe faţă de două ori pe zi cu săpun antiacneic
Este recomandat să foloseşti un săpun pe bază de sulf, special pentru tenul cu astfel de probleme. Momentele cele mai bune pentru spălatul pe faţă sunt dimineaţa, imediat după ce te-ai trezit, şi apoi seara, chiar înainte de culcare.

Spală-te cu delicateţe şi nu agresa tenul - nu freca pielea şi nu folosi scrub-ul sau un burete aspru. Spălarea în exces a tenului va avea efectul contrar şi nedorit asupra pielii - glandele sebacee vor fi stimulate să producă şi mai mult sebum, lucru care duce la accentuarea acneei.

Părul nu trebuie să-ţi acopere faţa
Dacă ai părul lung, ai grijă ca şuviţele rebele să nu îţi acopere niciodată chipul, mai ales dacă suferi de acnee. Aceasta deoarece părul conţine şi uleiuri, contribuind la menţinerea afecţiunii şi la apariţia altor puncte negre sau purulente. Pentru ca părul să se păstreze curat şi pentru a împiedica îngrăşarea acestuia, fapt care agravează problema ta de sănătate, este indicat să îţi speli zilnic părul.

Începe o cură de multivitamine puternice. Adesea, apariţia acneei este un semn al faptului că ceva nu funcţionează bine în organism sau că acesta are o anumită carenţă de vitamine sau minerale. Sănătatea pielii este strâns legată şi depinde de nutriţie. Epiderma este un organ vital, pe care, de cele mai multe ori, îl ignorăm. Dacă organismul nu primeşte nutriţia adecvată şi de care are nevoie, pielea reacţionează prin mijloacele pe care le are la îndemână.

O modalitate obişnuită prin care tenul îţi "spune" că are nevoie de mai multă atenţie din partea ta şi de anumite elemente hrănitoare este aceea de a produce sebum în exces, închiderea porilor, precum şi de a reduce abilitatea pielii de a se vindeca şi de a lupta împotriva microbilor şi a bacteriilor.

Din diete nu trebuie să lipsească cromul
Acest mineral este bine cunoscut pentru proprietăţile sale, fiind folosit în numeroase diete pentru slăbire. De asemenea, este excelent pentru vindecarea infecţiilor epidermei. Un supliment de crom luat o dată pe zi va ajuta vindecarea rapidă a coşurilor, prevenind "izbucnirile" ulterioare.

Consumă morcovi, pentru beta-caroten (vitamina A)
Vitamina A întăreşte ţesutul protector al pielii şi previne acneea. Ajută la reducerea producerii de sebum. Această vitamină este esenţială pentru menţinerea şi întărirea ţesutului pielii şi a membranelor mucoase. De asemenea, vitamina A este un antioxidant puternic, de care corpul tău are nevoie pentru eliminarea toxinelor. O deficienţă de vitamina A poate duce la apariţia acneei.

Evită machiajul încărcat şi, dacă este posibil, renunţă complet la el
Produsele de machiaj contribuie la închiderea porilor, cauzând apariţia mai multor coşuri şi puncte negre. Dacă trebuie sau vrei neapărat să porţi machiaj, asigură-te că produsele pe care le foloseşti sunt pe bază de apă.

Nu îţi "stoarce" coşurile sau punctele negre şi nu încerca să le elimini prin agresarea tenului
Oricât de tentantă ar putea părea această variantă, abţine-te să storci, să zgârii, să freci sau să îţi atingi coşurile şi punctele purulente. Oricare dintre aceste acţiuni duce mai departe la producerea de sebum în exces. În plus, o dată cu stoarcerea mizeriei acumulate în pori, practic rupi membranele existente sub piele, ceea ce duce la pătrunderea infecţiei şi a sebumului sub piele, în straturile profunde ale acesteia. Astfel, singurul rezultat pe care îl obţii este apariţia mai multor coşuri.

Consumă alimente bogate în zinc
Zincul este un agent antibacterian şi un element necesar pentru glandele producătoare de ulei şi sebum ale pielii. O dietă din care zincul lipseşte sau se află în cantităţi insuficiente poate duce la apariţia coşurilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment