Hemoragiile nazale sunt sângerări care apar la nivelul mucoasei nazale cauzate de spargerea capilarelor.

Mai mult, hemoragiile pot apărea în orice loc al mucoasei. Denumite şi epistaxisuri, hemoragiile apar la toate vârstele dar au o frecvenţa mai mare la copii, deoarece au capilarele nazale mai firave. Sângerările pot apărea în urma unui efort, în urma expunerii prelungite la soare sau din alte cauze.

Mucoasa nazală se dilată, iar capilarele se sparg mult mai uşor. În principal, există două cauze: cele locale şi cele generale. Cele mai frecvente cauze locale fac parte din sfera ORL. Acestea sunt traumatismele nazale, pătrunderea corpilor străini în fosele nazale, mai ales, la copii.
Cauzele hemoragiilor nazale
Aceşti corpi inflamează mucoasa, deviaţiile de sept, sinuzitele, rinitele, tumorile nazale de tip benign – polipi nazali (apar în urma ştergerii violente şi prelungite a nasului) sau tumori maligne.

De asemenea, sângerările pot fi cauzate şi de insolaţii, expunerea la aerul uscat şi la căldură. Celelalte cauze responsabile pentru epistaxisuri fac parte din sfera cauzelor generale. O cauză importantă a hemoragiilor sunt infecţiile, ca rujeola, gripa sau virozele respiratorii.

Acestea au ca urmare fragilizarea mucoasei nazale şi, implicit, spargerea capilarelor. De asemenea, şi bolile hematologice pot provoca sângerări la nivelul nasului. În cazul acestor boli, procesul de coagulare al sângelui este alterat”, mai spune dr. Raluca Vasile.

Hipertensiunea - cauză majoră
O altă cauză generală a epistaxisurilor sunt bolile vasculare. Ele pot fi atât genetice, cât şi dobândite prin factorul infecţios. În cazul acestor boli, pacienţii prezintă o fragilitate puternică a peretelui vascular. Alături de aceste cauze stau şi bolile cardio-vasculare. Cea mai reprezentativă afecţiune este hipertensiunea.

În cazul acestei afecţiuni, presiunea sângelui creşte foarte mult în interiorul sistemului circulator, iar pentru aducerea la normal a presiunii, corpul trebuie să reacţioneze. Astfel, pentru că vasele de la nivelul nasului sunt cele mai sensibile, ele sunt primele care se sparg şi se produce hemoragia nazală. Din categoria cauzelor generale fac parte şi bolile endocrine ca diabetul sau ciroza hepatică.

La aceşti oameni apare deficitul de sinteză a factorilor de coagulare şi se întâmplă acelaşi lucru ca la cei care suferă de boli hematologice. Mai mult, pacienţii care suferă de boli endocrine se învineţesc mai repede şi prezintă sângerări la nivelul gingiilor.

De asemenea, şi carenţa de vitamine duce la hemoragii nazale, în special lipsa vitaminei C şi a vitaminei K. Ultima cauză a sângerărilor nazale este tratamentul cu medicamente anticoagulante.

Acestea sunt prescrise în cazul unor afecţiuni şi cresc riscul producerii hemoragiilor”, explică dr. Raluca Vasile. Medicul mai spune că „în cazul unei hemoragii nazale există concepţia falsă că e bine ca pacientul să stea pe spate cu o mână ridicată.

Cel mai bine este ca pacientul să stea în şezut şi să preseze pe aripile nasului timp de 10-15 minute. Este important ca pacientul să-şi menţină calmul. În caz contrar, ritmul cardiac creşte şi sângerarea se accentuează.

Este bine ca în camera celor mici să se folosească vaporizatoare, camera nu trebuie încălzită în exces, aerul nu trebuie să fie uscat şi este bine ca, înainte de culcare, mama să-i umezească mucoasa nazală a copilului.

Adulţilor le este recomandat, ca în cazul unor sângerări foarte frecvente şi puternice ca intensitate, să meargă se fie consultat de un medic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment