Simptom care nu afectează starea de sănătate, râgâiala sau eructaţia produce o stare de disconfort şi jenă.

Se datorează eliminării de aer din stomac în gură, fenomen însoţit uneori de un zgomot neplăcut. La unele persoane, în special la sugari, râgâiala este însoţită şi de eliminarea de alimente în gură (regurgitare).

Aerul din stomac provine din înghiţirea sa o dată cu alimentele şi băuturile. Uneori, la persoanele nervoase, agitate, introducerea aerului în stomac se face prin înghiţirea frecventă, „în sec".
Eructatia
Subiecţii care fumează sau care utilizează guma de mestecat, înghit foarte mult aer. De asemenea, oamenii care mănâncă în fugă, bolnavii care fac des guturai şi au nasul înfundat, bolnavii cu boli ale gurii şi dinţilor ce le provoacă salivaţie abundentă sunt obligaţi să înghită des.

În mod normal fiecare om are o mică cantitate de aer în stomac însă când volumul de aer înghiţit este foarte mare se ajunge la aerogastrie (aer în stomac). Aerogastria produce senzaţia de distensie (umflare) a stomacului.

Uneori aerul din stomac presează şi asupra toracelui, îngreunând respiraţia şi dând dureri la nivelul inimii, palpitaţii, stare de nelinişte. În astfel de situaţii unii bolnavi încearcă să râgâie voluntar pentru a se mai uşura, dar după aceasta ei înghit din nou aer. Alteori râgâielile sunt involuntare, mai ales după mese copioase sau după băuturi excesive.

Primele îngrijiri. În caz de aerogastrie cu tulburările menţionate se vor lua 6-10 comprimate de cărbune medicinal pe zi. Sugarii vor fi ridicaţi în poziţie verticală imediat după un supt pentru a elimina aerul, altfel, ei elimină laptele prin regurgitare sau vărsătură.

Nu există tratament al eructaţiei. Se vor trata bolile nasului, gurii şi stomacului şi se va încerca educarea actului înghiţitului la persoanele nevrotice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment