Este o stare de rău produsă de anemierea creierului, care survine brusc, cu pierderea cunoştinţei şi cădere. Bătăile inimii şi mişcările respiratorii se opresc temporar, câteva secunde, sau definitiv, dacă nu se încearcă acordarea primului ajutor.

În această situaţie, din cauza scăderii tensiunii arteriale până aproape de zero, pulsul nu se mai simte, faţa bolnavului este palidă, mâinile şi picioarele sunt reci, se observă pierderea sensibilităţii la ciupirea sau lovirea feţei.
Sincopa
Cauzele care provoacă sincopa au la bază perturbări ale sistemului nervos central: şoc psihic, emoţii puternice, dureri insuportabile produse de traumatisme mai ales asupra capului, gâtului, abdomenului, colicile, hemoragiile mari, bolile de inimă. S-au observat sincope prin sufocare (înec, electrocutare), după expunerea la căldura solară (şoc termic) urmată de băuturi foarte reci.



Atenţie!

  • Sincopa se deosebeşte de leşin, unde respiraţia şi bătăile cardiace sunt prezente.

Primul ajutor
Bolnavul se culcă în poziţie orizontală cu capul mai jos decât picioarele, se descheie la haine şi dacă nu se observă respiraţia şi pulsul se va proceda la reanimarea respiratorie şi cardiacă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment