Prin locul şi rolul ei, gura este expusă la numeroase traumatisme, arsuri, la substanţe iritante precum şi la diferite infecţii. Inflamaţia mucoasei bucale (pereţii gurii, gingiile, limba) poartă numele de stomatită.

Printre cauzele stomatitei se menţionează infecţiile cu microbi, virusuri, ciuperci, intoxicaţii cu arsen, aur, mercur, plumb etc. Boala se întâlneşte mai frecvent la copii, la persoanele cu dantură defectuoasă (carii, tartru dentar) sau cu o igienă defectuoasă a gurii, la diabetici, în lipsa vitaminelor A şi C etc.
Stomatita
Mucoasa gurii este roşie, cu sau fără răni, fapt ce produce dureri la mestecatul alimentelor şi la înghiţit. Gingiile sunt umflate, roşii, acoperite cu o secreţie purulentă, sângerează uşor.

Se vor evita condimentele, alcoolul, tutunul. Când stomatită este un simptom al unei boli generale, medicul va indica şi un tratament al bolii de bază. Întreţinerea permanentă a igienei gurii, tratarea dinţilor stricaţi, îndepărtarea tartrului dentar şi a protezelor dentare defecte.

Combaterea constipaţiei sunt măsuri care contribuie la prevenirea stomatitei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment