Transpiraţia abundentă este iritantă pentru piele şi uneori produce sudamina sau miliaria. Boala se întâlneşte după bolile febrile, după transpiraţia produsă într-un pat prea cald sau în anotimpul călduros şi apare mai frecvent la copiii mici.

Afecţiunea este localizată în special la regiunile corpului unde pielea este mai subţire şi mai fină. Pielea este roşie, aspră la pipăit datorită unor mici bubiţe, nişte băşicuţe pline cu un lichid clar sau opac. Aceste erupţii ale pielii produc mâncărime. Pielea se poate infecta cu microbi după scărpinare, mai ales la copiii mici.
Sudamina
Primele îngrijiri. In primul rând se face o spălare de 3-4 ori pe zi a regiunii afectate cu apă rece, după care se usucă cu un prosop curat. Apoi se aplică pe piele pudră de talc simplă sau amestecată în părţi egale cu oxid de zinc. Se poate folosi pudra pentru copii. Dacă mâncărimea este puternică , pielea se poate fricţiona cu spirt camforat, spirt mentolat sau spirt sanitar, după care se aplică pudrele menţionate.

De asemenea, pielea va fi ferită de transpiraţie şi va fi expusă la aer uscat sau la soare. Se va evita îmbrăcămintea din materiale impermeabile, din material plastic şi a căldurii excesive în camera de dormit sau în pat, în special la copii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment