Boala se caracterizează prin inflamaţia şi uneori prin astuparea cu cheaguri de sânge a uneia sau mai multor vene ale membrelor inferioare. Tromboflebita piciorului se întâlneşte mai frecvent la femeia gravidă, la persoanele cu varice, după infecţii ale pielii (plăgi, furuncule, rosături) etc. În unele cazuri, tromboflebita îşi are originea într-o infecţie mai îndepărtată: amigdalită, abces dentar etc.

În regiunea venei inflamate, pielea este roşie, fierbinte, dureroasă, chiar în repaus. Ridicarea în picioare şi mersul accentuează durerea. Deseori se adaugă frisoane, febră.
Tromboflebita picioarelor
Primul ajutor. Până va fi văzut de medic, bolnavul va sta la pat în repaus complet, cu piciorul inflamat mai ridicat, aşezat pe o pernă sau pe o scândură. Pe regiunea dureroasă se pun comprese reci cu apă, apă cu spirt (în cantităţi egale), schimbate des. Nu se va face masajul piciorului.

Se dau calmante ale durerii şi medicamente care favorizează circulaţia sanguină, vitamina C. Aplicarea de lipitori pe regiunea bolnavă are efecte bune. Tratamentul cu antibiotice şi medicamente anticoagulante se face numai sub observaţia medicului.

Pentru a evita tromboflebita, persoanele predispuse la varice, gravidele, vor evita statul îndelungat în picioare sau mersul pe distanţe mari. Se vor trata corect toate infecţiile pielii piciorului (rosături, zgârieturi, furuncule etc.), precum şi infecţiile generale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment