In cea mai mare parte a cazurilor, angina se instaleaza brusc cu febra si dureri de gat, care se accentueaza la inghitit.

Amigdalele si cerul gurii sunt rosii, presarate cu puncte albe. Deseori durerea se face simtita la nivelul urechilor. Exista doua tipuri de angine: cele de origine virala, care se vindeca spontan, si cele microbiene, datorate streptococului A si care, netratate corespunzator, pot sa afecteze grav inima, rinichii, pot sa duca la aparitia flegmonului amigdalian si a unor abcese periculoase si dureroase sau, in cazuri foarte rare, la aparitia unei celulite extensive a gatului, care poate fi mortala.

Ideal ar fi ca, la aparitia bolii, sa se ceara sfatul medicului, care va stabili originea bolii, dupa analiza secretiei din gat (exudat faringian) si va recomanda antibiotice. De regula, un tratament cu penicilina, timp de 8-10 zile, vindeca boala. Cand se intampla ca penicilina sa nu ajute, va fi inlocuita cu alte antibiotice, din aceeasi familie.

Pe langa tratamentul medicamentos, se recomanda consumul de bauturi calde, infasurarea gatului cu un sal gros sau scoaterea amigdalelor in cazul in care angina se repata la intervale scurte de timp.
Yandex