Inflamaţia unei articulaţii (încheieturi), indiferent de mărimea acesteia se numeşte artrită. Cauzele artritelor sunt numeroase: reumatism, gută, alergie, diferite infecţii sau traumatisme. Artrita se poate întâlni la toate articulaţiile, dar în special la articulaţiile membrelor.

Articulaţia bolnavă este dureroasă atât în repaus cât şi la mişcare, apare tumefiată (umflată), mai caldă şi mai roşie decât tegumentele din jur. Uneori în interiorul articulaţiei se află un lichid clar sau purulent. Din cauza durerii, bolnavul nu poate folosi partea respectivă din corp.
Artrita acută - inflamația unei articulații
Primul ajutor. Se pune articulaţia dureroasă în repaus şi se iau calmante ale durerii. Local se aplică comprese reci, se fac băi şi masaj uşor. Nu se iau antibiotice până când medicul nu stabileşte cauza artritei. În cazul în care articulaţia dureroasă nu este fierbinte, atunci se pot aplica cataplasme cu faină de muştar sau hrean ras.

Dacă artrita apare la 2-3 săptămâni după o infecţie a gurii (faringită, amigdalită) sau scarlatină, mai ales la copii şi tineri, trebuie neapărat consultat un medic pentru a preciza dacă nu este afectată şi inima.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment