- Hipertensiunea arterială (HTA)
Riscul afacerilor vasculare şi apariţia complicaţiilor enumerate mai sus creşte progresiv în cazul asocierii tensiunii arteriale majorate cu alţi factori de risc – fumatul, obezitatea, majorarea nivelului colesterolului în sînge, diabetul zaharat etc. Hipertensiunea arterială are tendinţa de a creşte o dată cu vîrsta. HTA nu se defineşte de obicei prin simptome caracteristice, fiind un adevarat "ucigaş tăcut".
Dacă se suspectează hipertensiune arterială, trebuie de acordat mai multă atenţie sănătăţii. Este necesar de urmat o dietă hipocalorică, de practicat regulat un sport, de a evita consumul sării, de abandonat fumatul şi de a monitoriza sistematic presiunea sîngelui - diminuînd agravarea stării de sănătate.
- Tutunul
De fapt, acest aspect este întîlnit aproape exclusiv în cazul fumătorilor. Aceştea, dacă se confruntă cu simptomele unei circulaţii periferice precare sînt predispuşi dezvoltării gangrenelor Persoanele care fumează prezintă riscuri mari în privinţa bolilor arterelor coronare şi a infarctelor, decît cei nefumători.
- Hipercolesterolemia (nivelul crescut al colesterolului sanguin)
- Hipodinamia sau sedentarismul
Pentru a avea rezultate pozitive, trebuie de practicat sportul cel putin timp de 30-60 de minute pe zi. Activităţile moderate, precum plimbările, dansul, gradinăritul, munca în gospodărie pot ajuta de asemenea la o buna funcţionare a inimii. Persoanele inactive pot începe cu 10 minute de mişcare pe zi, urmărind creşterea minutelor de la o zi la alta. Înainte de a începe un program riguros de exerciţii este bine de consultat medicul.
- Obezitatea şi greutatea supraponderală
- Diabetul zaharat
1. Diabetul juvenil - apare încă din primii ani de viaţă. Persoanele care se confruntă cu această formă de diabet, prezintă o deficienţă insulară primară şi trebuie să-şi introducă insulina pentru a rămîne în viaţă.
2.A doua formă de diabet - este cea mai frecventă întîlnită formă şi apare de obicei în cazul adulţilor de vîrstă mijlocie. Obezitatea şi activitatea fizică insuficienţă sînt principalii factori de risc ai acestei boli. Într-o formă uşoară, diabetul poate rămîne nedepistat pentru mai mulţi ani. Diabetul netratat crează probleme medicale serioase, inclusiv şi bolile cardiovasculare.
Diabetul măreşte riscurile atacurilor, ale accidentelor vasculare cerebrale şi ale hipertensiunii arteriale inclusiv, dac[ nivelul de glucoză este corectat. Tensiunea arteriala a unui diabetic trebuie sa fie menţinută la nivelul 120/80 mm Hg. De cele mai multe ori, diabeticii decedează din cauza uneia dintre afecţiunile cardiovasculare.
Pentru oamenii care se confruntă cu diabetul este foarte important să consulte medicul şi să meargă periodic la control. Controlul greutăţii, exerciţiile fizice moderate - sînt lucruri ce trebuiesc respectate de diabetici pentru a reduce factorii de risc la care sînt expuşi.
- Reacţia în faţa stresului
- Alcoolul
- Consumul de droguri
După cum s-a menţionat, printre lucrurile sau obiceiurile pe care noi le putem evita sau pe care le putem ţine sub control, cu scopul reducerii riscului producerii bolilor de inimă se numără: obezitatea, valorile crescute ale colesterolului în sînge, hipertensiunea arteriala, obiceiul fumatului, obiceiurile alimentare nesănătoase, excese alimentare şi consumul abuziv de alcool, sedentarismul.
Este foarte importantă promovarea unor obiceiuri sănătoase din prima zi de viaţă, obiceiuri care să prevină riscurile instalării unor afecţiuni cardiovasculare grave cîteva decenii mai tîrziu. Şi nu în ultimul rînd, efectuarea controalelor medicale periodice la medicul de familie, pentru a verifica greutatea, tensiunea arterială, pentru a face un examen electrocardiografic şi un bilanţ lipidic anual.