Durerea de picioare nu este neapărat rezultatul unei plimbări lungi, ci poate avea şi alte cauze. Durerea de picioare care durează mai mult de câteva zile poate fi semnul unei boli vasculare, a diabetului sau chiar a unor forme de cancer, avertizează specialiştii.

Medicii de la Centrul Medical Cabrini din New York spun că oamenii care stau toată ziua în picioare au dureri din cauza faptului că muşchii sunt suprasolicitaţi. Însă, această durere nu trebuie tratată cu indiferenţă şi trebuie consultat un specialist pentru a preveni orice problemă.

Câteodată, femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani prezintă umflături la nivelul tălpilor. Acest lucru este normal în timpul menstruaţiei. Dar, umflăturile sunt adesea cauzate de o tensiune arterială ridicată. Osteoporoza este o altă cauză a durerilor de picioare. La orice radiografie se poate constata dacă oasele de la nivelul piciorului nu au densitatea corectă. Cauzele durerilor la picioare sunt variate. Pentru a se indentifica aceste cauze, trebuie studiat tipul de durere.
De ce ne dor picioarele?
De exemplu, crampele pe timpul nopţii sunt semne ale problemelor sistemului vascular, mai spun specialiştii americani. Problemele vasculare cauzează dureri în timpul mersului pentru că blochează sângele să ajungă în muşchi.

Dacă nu sunt tratate, se poate ajunge la amputarea piciorului din cauza unei circulaţii proaste. Cercetătorii spun că semnele unei circulaţii proaste apar prima dată la picioare şi apoi duc la probleme neurologice. Oamenii simt în vârful degetelor arsuri sau că îi gâdilă ceva. Acest lucru se simte şi la nivelul mâinii, însă, la picioare apare prima dată.

Diabetul este „anunţat” de arsuri şi întepături la nivelul picioarelor
Unii oameni care se plâng de dureri de picioare pot avea cancer într-o altă parte a corpului, mai spun medicii. În alte cazuri, durerea de la nivelul tendoanelor înseamnă că acolo se află o tumoră canceroasă. Dacă la nivelul picioarelor un om simte arsuri şi înţepături, acel om poate suferi de diabet.

Specialiştii au spus că de obicei aceste simptome apar la oamenii de 50 e ani, dar nu este exclus să apară şi la tineri. Mai mult, oamenii îşi pot da seama dacă au diabet şi după alte semne. Diabeticii au pielea subţire şi se julesc uşor.

Dacă aceşti oameni se rănesc, sângerarea se opreşte mai greu decât în mod normal. Diabetul acţionează în timp asupra vaselor de sânge de la nivelul picioarelor. Astfel, zahărul se acumulează în sânge. Acesta, la rândul lui, hrăneşte nervii şi din cauza zahărului în exces nervii nu se mai hrănesc normal. Specialiştii recomandă ca pacienţii să facă mişcare pentru ca durerile să nu devină mai puternice, mai ales dacă au platfus.

Cercetătorii mai avertizează că nu trebuie ca durerea să dureze mai mult de două săptămâni fără să se apeleze la un specialist. Mai mult, aceştia au conceput zece sfaturi pentru cei care au astfel de dureri. În primul rând, nu trebuie ignorată durerea de picioare. Dacă ea persistă trebuie consultat un specialist. În al doilea rând, picioarele trebuie „monitorizate”.

Oamenii trebuie să fie atenţi la schimbările de culoare sau temperatură ale picioarelor. Unghiile decolorate sau subţiri, tăieturile la nivelul pielii sau decojirea pielii sunt afecţiuni care trebuie tratate cât mai repede. Este recomandat ca unghiile de la picioare să fie tăiate drept pentru a evita ca ele să crească în carne. Specialiştii avertizează şi asupra încălţămintei folosite.

Ea trebuie alternată şi nu trebuie purtată aceaşi pereche în fiecare zi. Este necesar ca încălţămintea purtată să fie potrivită pentru activitatea desfăşurată. Mai mult, aceasta trebuie să fie numărul potrivit.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment