Boală de piele, urticaria (blândele) apare frecvent sub formă de erupţii roşietice, ca nişte pete mai ridicate de la suprafaţa pielii, ce provoacă mâncărimi puternice. Erupţia poate să apară în orice regiune a corpului. Durează câteva ore sau zile şi dispare fără urme, pentru ca să reapară după o anumită perioadă de timp. Se întâlneşte mai frecvent la copiii mici şi are o bază alergică. După vârsta de 10-12 ani, erupţiile de urticarie se răresc sau dispar.

Cauzele urticariei sunt numeroase şi au la bază mecanisme alergice, adică sensibilizarea pielii omului la anumite substanţe din mediul înconjurător.
Urticaria
Vom aminti pe cele mai cunoscute cauze:
  • Consumul de alimente conservate, alterate sau de alimente sensibilizante: peşte, căpşuni, ouă etc;
  • Diferite infecţii ale organismului cu microbi, ciuperci, paraziţi;
  • Unele medicamente sau contactul cu unele substanţe chimice;
  • Muşcăturile şi înţepăturile de insecte;
  • Unele urticarii apar după eforturi fizice, după expunerea la căldură sau la frig, după emoţii ori după schimbarea localităţii.
Urticaria nu afectează starea de sănătate a omului, dar prin mâncărimea pielii pe care o produce , îndeamnă la scărpinare. Ori, prin scărpinare, unghiile produc mici leziuni ale pielii care se infectează, iar în final aceste infecţii lasă cicatrici.

Primele îngrijiri. Mai întâi se combate mâncărimea prin fricţiunea leziunilor cu spirt camforat, spirt mentolat, spirt sanitar. După aceea se masează pielea. Se pot lua pe cale bucală medicamente antialergice, Calciu, Vitamina C, rutin. Dacă bolnavul nu se poate odihni noaptea, se dau somnifere. Copiilor li se vor tăia şi şlefui unghiile pentru a nu-şi produce răni pe piele.

Se va urma un regim alimentar fără sare, cu ceaiuri, fructe, vegetale, lactate, fără carne, mezeluri şi se va combate constipaţia. Dacă urticaria a apărut după medicamente se va opri tratamentul şi se va consulta medicul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment