Termenul "insomnie" presupune o lipsa completa a somnului, insa, de foarte multe ori, acest termen este folosit pentru a desemna incapacitatea unei persoane de a adormi, de a-si mentine starea de somn, de a se adanci din nou in somn dupa o trezire brusca sau o combinatie a tuturor acestor elemente. Aceasta afectiune este prevalenta in zilele noastre, din cauza stilului de viata, a programului de lucru agitat si a grijilor cotidiene permanente...
Simptomul care atrage atentia asupra insomniei este, de regula, dificultatea de a adormi. Ca atare, la persoanele care sufera din aceasta cauza pot exista schimbari in ceea ce priveste durata si calitatea somnului sau in stilul de a dormi. Pacientul poate suferi pierderi de memorie si/sau nu se poate concentra in timpul zilei, iar printre alte simptome se numara instabilitatea emotionala, lipsa coordonarii si confuzia.
Cauzele care duc la aparitia insomniei sunt multiple, iar printre cele mai obisnuite se numara tensiunea psihica, determinata de anxietate, griji, stres, ore de lucru suplimentare etc. Nu sunt de neglijat in acest sens nici resentimentele, mania, ura sau alte sentimente si emotii negative.
Constipatia, mesele luate la ore tarzii din noapte, consumul excesiv de ceai si cafea, fumatul si faptul ca preferi sa te culci fara sa mananci sunt alte cauze care determina, in timp, insomnia. Adesea, doar faptul ca iti este teama ca nu vei adormi este de ajuns pentru a te tine treaza.
Pentru a avea un somn neintrerupt si profund, este necesar sa intreprinzi cateva modificari ale stilului tau de viata. Exista numerosi factori care contribuie la numarul redus al orelor tale de odihna, factori pe care este recomandabil sa ii elimini.
Pentru pacientii afectati de insomnie, se recomanda o dieta fara sare, cat mai echilibrata, pentru un tratament eficient.
O astfel de dieta exclude produsele pe baza de faina alba, zaharul si produsele sale, ceaiul, cafeaua, ciocolata, bauturile pe baza de cola, alcoolul, mancarurile grase, prajite, precum si alimentele care contin aditivi.