Prin varice se înţelege dilatarea permanentă a unor vase din corp. Varicele membrelor inferioare sunt localizate la gambe. Există varice profunde şi varice superficiale care se observă şerpuind sub pielea gambei.

Dilatarea venelor, cu îngroşarea lor peste dimensiunile normale se datorează pierderii elasticităţii pereţilor acestor vase sanguine, ca urmare a unor tulburări de hrăni re a lor după diferite infecţii.

Alteori varicele sunt favorizate de creşterea presiunii sanguine în vene, fie prin statul îndelungat în picioare (fără a face mişcări musculare), fie datorită unui obstacol în calea circulaţiei venoase, care se face dinspre extremitatea picioarelor spre inimă: sarcina, purtarea de jartiere, de cizme strâmte, şederea îndelungată pe scaun etc. Din cauza stagnării sângelui în venele dilatate, bolnavul simte o jenă dureroasă în gamba cu varice, atât în repaus cât şi în mers.
Varicele gambei
Primele îngrijiri. Sunt necesare numai în cazul complicaţiilor varicelor: infecţia şi ruptura varicelor. Îngrijirea infecţiilor se face ca la „Tromboflebita picioarelor". Ruperea varicelor superficiale se produce în urma unui efort fizic de ridicare, sau a unui traumatism.

În acest caz bolnavul va sta culcat, cu piciorul bolnav mai ridicat decât trunchiul. Se va face dezinfecţia plăgii şi un pansament compresiv pentru oprirea hemoragiei. Netratarea corectă şi la timp a rupturii varicelor se complică cu ulcerul varicos, care se vindecă foarte greu.

Persoanele cu tendinţă la varice vor evita cauzele care provoacă stagnarea sângelui în venele picioarelor (statul în picioare, eforturi fizice mari). Chiar efortul tusei (în special la fumători) sau efortul de defecare la constipaţi, contribuie la creşterea presiunii sanguine în vase. În general, varicele cauzate de sarcină se ameliorează sau dispar după naştere.

Pe cât posibil se va sta pe scaun cu picioarele întinse ori sprijinite pe alt scaun sau mai bine bolnavul va sta culcat în poziţie orizontală având ridicate picioarele cât mai sus. În timpul zilei va purta ciorapi elastici. Seara se pot face băi călduţe, la temperatura corpului, urmate de masajul picioarelor de jos în sus.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment