La fiecare trei secunde, un european suferă o fractură din cauza osteoporozei. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a făcut apel la toate statele membre să recunoască osteoporoza drept o problemă de sănătate publică. În plus, la nivel global, va începe o campanie, cu scopul de a îmbunătăţi politicile sanitare, atît cele publice cît şi cele private.

Statisticile arată că, anual, 150.000 de bătrâni mor din cauza fracturilor provocate pe fondul osteoporozei. Iar previziunile nu sunt deloc optimiste: în anul 2025, pentru prima dată în istoria recentă, vor fi mai mulţi bătrâni decât tineri.
Osteoporoza - Uniunea Europeana a lansat o campanie pentru depistarea si prevenirea acestei maladii
Din acest motiv şi numărul de fracturi osteoporotice va creşte de două-trei ori în următoarele decenii. Spre exemplu, până în anul 2050, specialiştii apreciază cu numărul fracturilor de şold se va tripla în cazul bărbaţilor şi se va dubla la femei.

În prezent, aproximativ 75 milioane de oameni suferă de osteoporoză. Situaţia este cu atît mai gravă în tara noastră, pentru că nu există o evidenţă la nivel naţional. De asemenea, nu există o politică în domeniu, iar tratamentele sunt compensate doar 50%.

Campania demarată de Uniunea Europeană, prin care se urmăreşte depistarea şi prevenirea osteoporozei va dura doi ani.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment