Diabetul este o boală cronică în care nivelul glucozei („zahărului” din sînge (glicemia) creşte peste normal. Excesul de glucoză în sînge este dăunător sănătăţii. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea pătrunde în celule unde este folosită drept combustibil, glucoza are nevoie de insulină, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza producţiei insuficiente de insulină de către pancreas, fie, mai ales, datorită insensibilităţii celulare la insulină. În ambele situaţii nivelul glucozei din sînge depăşeşte valorile normale.
Semnele şi simptomele diabetului sunt:
- sete exagerată
- urinare frecventă
- foame sau oboseală exagerată
- scădere fără motiv în greutate
- vindecare lentă a rănilor
- piele uscată, cu senzaţie de mîncărime
- pierderea sensibilităţii la nivelul extremităţii picioarelor
- slăbirea vederii.
Există mai multe tipuri de diabet, dintre care două sînt mai răspîndite:
Diabetul de tip I, juvenil sau insulino-dependent, care apare la copii sau tineri. Este considerat o boală autoimună, în care sistemul imun atacă celulele producătoare de insulină din pancreas şi acesta nu mai poate fabrica suficientă insulină. Aceşti bolnavi au adesea nevoie de injecţii cu insulină pentru tot restul vieţii.
Diabetul de tip II , de maturitate sau non-insulino-dependent apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani şi reprezintă cea mai răspîndită formă de diabet (90-95% din total). La aceşti bolnavi, pancreasul produce insulină, dar organismul nu o poate folosi eficient. Rezultatul este acumularea glucozei în sînge (hiperglicemia). Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit că este vorba de o rezistenţă a celulelor la acţiunea insulinei provocată de consumul excesiv de grăsimi animale.
După un număr de ani, diabetul poate produce complicaţii grave la nivelul:
- ochilor
- rinichilor
- nervilor
- vaselor de sînge
- gingiilor, dinţilor, organelor genitale etc.
Dieta
Dacă pînă nu demult pentru diabetici se recomanda o dietă bogată în grăsimi şi proteine animale (carne, ouă, lactate), în paralel cu controlul strict al consumului de carbohidraţi, astăzi recomandările s-au schimbat radical din cauza că această dietă, deşi reuşeşte să menţină nivelul glucozei sangvine sub control, accelerează apariţia complicaţiilor şi poate provoca decesul pacientului înainte de vreme.
Asociaţia americană de diabet recomandă adoptarea unei diete care să respecte principiile piramidei alimentaţiei sănătoase.
În principiu, o dietă vegetariană variată, bazată pe cereale integrale, legume, fructe, verdeţuri, leguminoase (familia fasolei), nuci şi seminţe este optimă pentru controlul zahărului din sînge şi pentru evitarea complicaţiilor grave ale diabetului.
Exerciţiul fizic
Acesta este cel de-al doilea pilon esenţial al tratamentului diabetului. Se porneşte de la nivelul la care se află pacientul şi se creşte treptat, pînă se ajunge la minimum 5 sesiuni/săptămînă. Exerciţiul cuprinde o perioadă de încălzire de 10 minute (mers pe jos lent, de ex.), urmată de exerciţii de întindere a muşchilor scheletici, încă 10 minute.
După aceasta vine exerciţiul fizic propriu-zis, care poate fi mersul pe jos în pas vioi, alergatul, ciclismul, înotul etc., şi care durează în medie 30 minute. Exerciţiul se va încheia întotdeauna cu o sesiune de "răcire" a muşchilor, asemănătoare încălzirii. Înainte cu 2 ore de exerciţiu şi pe parcursul lui se vor consuma cantităţi generoase de apă pentru a compensa pierderile de apă prin transpiraţie.
Exerciţiul fizic are o serie de efecte benefice pentru bolnavii de diabet: creşte sensibilitatea celulară la insulină, ceea ce conduce la un mai bun control al glicemiei, previne apariţia complicaţiilor cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială), scade nivelul grăsimilor din sînge, ajută la pierderea excesului ponderal etc.