Fiecare grupă sangvină reprezintă un mesaj genetic cu origini în viaţa strămoşilor noştri. Este recomandat să mîncăm conform bagajului genetic pe care îl dobîndim. După numai două săptămîni de alimentaţie corectă, veţi simţi cum starea voastră de sănătate se ameliorează.
  • Grupa 0
Este cea mai veche grupă de sînge, genele ei provenind de la strămoşii noştri vînători. Persoanele care au această grupă sînt puternice şi viguroase, cu un sistem imunitar puternic şi au nevoie de multe proteine pentru a-şi menţine sănătatea.
Grupele sangvine
Caracteristici principale:
  • Aceste persoane sînt mari consumatori de carne.
  • Au o reactivitate imună promptă, rapidă şi eficientă.
  • Rezistă stresului în special prin exerciţiile fizice săptămînale.
  • Au o digestie rapidă şi sucuri gastrice acide, fiind predispuşi la ulcere, gastrite.
  • Sînt persoane energice, cu un metabolism bazal ridicat şi necesită o suplimentare a alimentaţiei cu minerale: Ca, Fe, P, precum şi cu vitamine.
Alimentele recomandate:
Baza alimentaţiei este reprezentată de proteine: carne de pui, de vită, peşte (este foarte indicat pentru grupa 0 în special pentru conţinutul de fosfor, de care cei cu această grupă au mare nevoie). Aceste alimente se vor consuma în stare cît mai proaspătă şi fără conservanţi. Este indicată evitarea preparatelor industriale ca mezeluri, salamuri etc. Aceşti oameni au mare nevoie de iod pentru a-şi întări funcţia tiroidiană, astfel că alimentele de origine marină le sînt necesare: fructe de mare, peşte, sare de mare etc.

Este bine pentru aceste persoane să mănînce sărat. În privinţa fructelor, acestea sînt recomandate în cantităţi mari, reprezentînd o alternativă la produsele făinoase. La fel şi legumele, toate consumate proaspete, în salate de legume sau de fructe, sucuri ori pur şi simplu consumate ca atare. Ca grăsimi ori uleiuri, se recomandă uleiul de măsline şi seminţele de dovleac ori nucile, care sunt bogate în proteine şi grăsimi vegetale. Ca băuturi recomandate (evident, în cantităţi moderate) sînt vinul roşu şi berea.

A se evita:
Consumul de fasole uscată, de carne de porc, produsele lactate (sau consumate în cantităţi mici), produsele din grîu (datorită glutenului, care incetineşte metabolismul şi îngraşă), fructele precum zămosul, bananele, murele. Trebuie reduse băuturile alcoolice rafinate, cafeaua, sucurile sintetice ori ceaiul negru. O alternativă la cafea benefică pentru această grupă sangvină o reprezintă ceaiul verde.
  • Grupa A
Strămoşii grupei A au fost primii vegetarieni, astfel că "posesorii" acestei grupe sangvine vor mînca predominant fructe şi legume.

Caracteristici generale:
  • Aceste persoane au un tub digestiv sensibil, astfel că alimentele greu digerabile trebuie evitate.
  • Sistemul imunitar este tolerant, însă nu suficient de puternic, deci va trebui să aveţi grijă în această privinţă, să eliminaţi alimentele preparate superspecific în favoarea alimentaţiei moderne, cu multe condimente.
  • Rezistă stresului datorită capacităţii mari de relaxare şi detaşare.
  • Necesită o alimentaţie predominant vegetariană pentru a-şi menţine tonusul energetic în fiecare zi.
  • Aceste persoane sînt predispuse la diabet şi boli cardiace.
Alimente recomandate:
Pentru că digeră mai greu carnea şi grăsimile animale, sînt recomandate toate alimentele din regnul vegetal. Legumele şi fructele consumate zilnic şi în stare proaspătă asigură nutrienţii ce menţin sănătatea persoanelor cu această grupă. Totuşi carnea şi proteinele animale nu trebuie să lipsească din alimentaţie, recomandate fiind carnea de pasăre şi peştele, preparate fără condimentele din comerţ şi de dorit la grătar.

Ca uleiuri şi grăsimi se recomandă, ca şi în cazul grupei 0, uleiul de măsline: Seminţele de dovleac şi arahidele sînt de asemenea indicate. Făinoasele se vor consuma moderat. Persoanele cu grupa A ar trebui să bea în fiecare dimineaţă un pahar cu apă la temperatura camerei în care au stors o jumătate de lămîie. Astfel îşi vor ajuta organismul să elimine toxinele. Ca băuturi sînt recomandate: ceaiul verde şi vinul roşu.

A se evita:
Produsele lactate care sînt greu digerabile, legume ca roşiile, cartofii şi varza, fructe ca portocalele, bananele şi nuca de cocos. Cafeaua, ceaiul negru, băuturile alcoolice rafinate si răcoritoarele sintetice trebuie evitate de asemenea.
  • Grupa B
Aceştia au nevoie atît de alimente vegetale, cît şi animale.

Caracteristici generale:
  • Alimentaţia trebuie să fie echilibrată. Aceste persoane au un sistem imun puternic.
  • Consumatori de produse lactate. Au un sistem digestiv tolerant.
  • Răspund cel mai bine la stres prin creativitate.
  • Sînt echilibraţi în ceea ce priveşte nevoia de activitate fizică şi mentală.
  • Ca predispoziţie pentru boli, aceste persoane sînt rezistente bolilor actuale, ca cele cardiace ori metabolice. - Sînt predispuşi însă spre oboseala cronică şi scleroză.
Alimente recomandate:
Sînt indicate: produsele animale precum carnea roşie (mai puţin carne de pui), peştele, produsele lactate. Legumele şi fructele nu trebuie nici ele să lipsească din nutriţia acestor persoane. Alimentele marine sînt benefice, în special peştii precum somonul şi codul, dar şi aceia care au carnea albă. Ca uleiuri se recomandă cel de măsline.

Este bine ca dimineaţa să se bea un pahar cu suc de fructe, acesta are un efect întăritor şi tonic, mai ales pentru sistemul imunitar. În alimentaţia acestor persoane sînt recomandate cîteva plante cu efecte benefice: ginseng, mentă, ghimbir şi măceşe. Ca băuturi: apă, ceaiuri din plante medicinale şi sucuri naturale.

A se evita:
Crustaceele (crevete, crabi), cerealele, roşiile, cafeaua şi băuturile alcoolice.
  • Grupa AB
Cei care au această grupă sangvină sînt, probabil, cei mai echilibraţi.

Caracteristici generale:
  • Aceste persoane răspund cel mai bine la schimbări şi tolerează o dietă complexă.
  • Rezistă foarte bine în condiţii de stres. Au un sistem imunitar puternic.
  • Tractul digestiv este totuşi sensibil, stomacul nu secretă suficient suc gastric si pot apărea probleme de digestie.
Alimente recomandate:
Cele mai recomandate sînt alimentele marine, pe care le puteţi consuma cît de des doriţi, reprezentînd o sursă excelentă de proteine. Produsele lactate sînt bine tolerate, asigurînd aportul necesar de calciu şi proteine. Ca ulei, indicat este cel de măsline. Produsele făinoase sînt bine tolerate. Legumele şi fructele trebuie consumate zilnic. Alte alimente benefice: usturoiul, sarea de mare, hreanul, pătrunjelul, soia.

Ca băuturi se recomandă vinul roşu şi ceaiurile din plante medicinale ce ajută la întărirea sistemului imunitar. Dimineaţa este bine să consumaţi un pahar cu apă în care aţi stors o jumătate de lămîie.

A se evita:
Consumul de carne de pui şi de vită (mai ales produsele afumate), nucile şi seminţele (sînt benefice în cantităţi mici), cafeaua, ardeii, porumbul, bananele, portocalele, mango şi ceaiurile de anghinarie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment