Uneori ne simţim obosiţi sau fără pic de energie fără sa fi depus un efort fizic exagerat şi ne întrebăm oare de ce suntem atât de epuizaţi? Factorii care ne pot face să nu ne simţim bine sunt extrem de diverşi. Un motiv ar putea fi alimentaţia necorespunzătoare.

Unele alimente, care „dăunează” organismului, accelerează procesul de îmbătrânire, duc la creşterea în greutate, cauzează probleme digestive (balonare, crampe), ne dau  o stare de letargie, de somnolenţă, ne afectează capacitatea de concentrare, provoacă modificări bruşte de dispoziţie, declanşează atacuri insesizabile care duc la slăbirea articulaţiilor, la blocarea arterelor - favorizând apariţia cheagurilor de sânge, dar, mai ales, favorizează producerea de substanţe toxice în organism care se acumulează pe parcursul anilor şi pot duce la apariţia cancerului.
Stresul - modalități de combatere
Care este hrana dăunătoare pentru organism?
Dăunătoare ar putea fi legumele fierte prea mult. Pentru a obţine tot ce e mai bun din legume trebuie să le consumăm crude sau înăbuşite 2-3 minute. Ar mai putea fi carbohidraţii simpli, pe bază de zahăr rafinat (prăjituri, bomboane), orice aliment realizat prin adaos de zahăr rafinat, făină sau orez alb prelucrat. De vină mai pot fi produsele de patiserie, grăsimile de origine animală, mâncarea de tip fast-food sau semipreparatele, alimente pline de aditivi şi conservanţi alimentari.

Organismul nostru nu a fost proiectat să facă faţă unor alimente „contrafăcute”, secate de substanţe nutritive şi, de aceea, apar diverse dezechilibre hormonale sau de dispoziţie. Ar fi bine să ne educăm în privinţa a ceea  ce consumăm, deoarece substanţele care ajuns în organism ar trebui să ne producă energie, să ne simţim plini de viaţă şi nu invers. Alimentaţia ne influenţează stările de spirit.

Stresul prelungit poate duce la atacul de panică
Situaţiile de stres prelungit pot, în timp, să conducă la anxietate (persoana se îşi face griji din orice, fără motiv, apar gânduri negative fără să conştientizeze. O astfel de gândire este greu de transformat, practic, persoana este încordată tot timpul şi, încet - încet sunt sesizate şi simptome fizice (lipsa poftei de mâncare, ameţeli, somnolenţa, stare generală de rău). Astfel de persoane merg la medic şi, în urma investigaţiilor, vor descoperi că analizele sunt bune, dar ele se simt în continuare „rău” şi sunt într-o stare continuă de îngrijorare.

Atacul de panică are o paletă de simptome asemănătoare (ameţeli, frisoane sau bufeuri, palpitaţii, nod în gat, transpiraţii, au sentimentul că pot muri oricând, o teamă foarte mare). Uneori aceste stări sunt puse pe seama unei „căderi de calciu”, însă, daca sunt simţite în mod repetat, iar valorile din sânge indică nivelul calciului în limite normale poate fi vorba de un atac de panică sau de anxietate generalizată.

Cum putem rupe cercul vicios al stresului
Toate aceste stări pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor, dar foarte bine sunt depăşite prin tehnici şi metode de psihoterapie, în cadrul cărora se poate afla cum să „rupă” acel cerc vicios în care se învârt, să înveţe să se relaxeze în orice moment al zilei, să capete încredere în forţele proprii şi să aibă o stimă de sine ridicată. Tehnicile de respiratie sunt importante şi pot să reducă aceste stări care pot fi greu de depăşit pentru foarte multe persoane şi prin inducerea unui mod de gândire pozitivă.

Aceste tehnici, alături de o alimentaţie sănătoasă (legume, fructe crude) şi multă mişcare pe care foarte mulţi uită să o practice (zilnic ar fi bine să facem câteva exerciţii, după ce ne-am dat jos din pat, în faţa ferestrei larg deschise), în mod sigur ne-ar face să ne simţim mult mai energici, mai siguri pe noi şi cu o stare de spirit de invidiat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment