Carenţa de fier împiedică buna oxigenare a celulelor şi organelor. Netratată la timp, această neplăcere poate conduce la serioase probleme de sănătate.
Anemia poate fi consecinţa unei carenţe de vitamina B12 sau de acid folic sau a unor maladii cronice. Cea mai frecventă cauză însă este lipsa fierului din sînge, caz în care vorbim despre anemia feriprivă. Din ce cauză scade cantitatea de fier din sînge?
- Alimentaţie săracă în fier. Această problemă este întîlnită în special la copii şi la femei tinere. De asemenea, bebeluşii prematuri, cei care au avut greutate mică la naştere, precum şi sugarii hrăniţi exclusiv la sîn, care nu primesc suplimente de fier pînă la vîrsta de 6 luni, sînt mai expuşi riscului de a suferi de anemie.
- Perioada de creştere accelerată la copii. Copiii mai mici de 3 ani cresc într-un ritm accelerat, astfel că organismul lor poate întîmpina dificultăţi în a menţine cantitatea de fier necesară.
- Sarcina. Femeile însărcinate şi cele care alăptează au nevoie de mai mult fier. De aceea, ele trebuie să-şi măsoare regulat nivelul hemoglobinei şi să consume alimente bogate în fier.
- Hemoragiile. O carenţă de fier poate apărea şi în urma unei sîngerări interne la nivelul stomacului sau al intestinului: ulcer, colită ulceroasă, inflamaţie a intestinului, hemoroizi.
Cum putem trata anemia?
Tratamentul va fi stabilit de către medic în funcţie de cauza anemiei. De exemplu, dacă este vorba de o anemie cauzată de o pierdere abundentă de sînge, trebuie identificată şi tratată cauza sîngerării. Dăcă afecţiunea e provocată de o alimentaţie deficitară în fier, medicul va sugera ce alimente bogate în fier să consumaţi şi vă va prescrie un supliment de fier.
Dacă este vorba de o anemie megaloblastică, va recomanda suplimente de acid folic (vitamina B9) sau de vitamina B12.