Pielea, cel mai mare organ al organismului, poate beneficia de pe urma substanţelor nutritive din alimentele pe care le consumăm, care au efecte pozitive şi asupra inimii şi a altor organe importante. O nouă cercetare arată că dacă mâncăm produse bogate în proteine şi anumite vitamine s-ar putea să obţinem efecte anti-aging (anti-îmbătrânire).

Dr. Susan C. Taylor, dermatolog la Universitatea Columbia din New York, a expus în cadrul reuniunii Academiei Americane de Dermatologie importanţa consumului de alimente nutritive şi modul în care mâncarea poate agrava problemele obişnuite ale pielii. Medicul a subliniat că anumite alimente şi băuturi pot chiar să înrăutăţească afecţiunile comune ale pielii şi pot cauza reacţii alergice care se manifestă la nivelul pielii.
Ce sa mancam ca sa avem o piele sanatoasa
Dermtologul a spus că este important să respectăm, în alimentaţie, piramida mâncării, astfel încât să consumăm aproape 100 de grame de pâine integrală, cereale, orez sau paste. De asemenea, este recomandat să mâncăm multe fructe şi legume. Sunt esenţiale şi produsele bogate în calciu, cum ar fi laptele degresat sau cu un conţinut scăzut de grăsimi şi alte produse lactate. Carnea recomandată este cea slabă, cum ar fi de pui şi peşte.

Vitaminele C şi E protejează pielea împotriva radicalilor liberi
„Cercetrea a arătat că antioxidanţii din vitaminele C şi E pot proteja pielea împotriva efectelor nocive ale soarelui şi o ajută să reducă efectele asupra celulelor pielii, cauzate de radicalii liberi, care contribuie la îmbătrânirea tegumentelor. Vitamina A, care se găseşte în multe fructe şi legume, este utilă pentru repararea ţesuturilor pielii. Consumul unei diete sănătoase şi consumul suficient de apă, astfel încât pielea să rămână hidratată, ar trebui să ajute la îmbunătăţirea aspectului pielii”, a explicat dr. Taylor.

Personelor care suferă de anumite afecţiuni ale pielii, cum ar fi acneea, rozaceea, eczeme sau psoriazis, consumul anumitor alimente sau alcoolul le poate agrava simptomele. În ciuda credinţei populare, acneea nu este cauzată de alimentele pe care le consumăm. Totuşi, un nou studiu sugerează că poate exista o legătură între o dietă hipoglicemică şi „îmbunarea” acneei. Unii pacienţi cu acnee pot fi sfătuţi să evite anumite alimente, în special ciocolata, alimentele grase, băuturile răcoritoare sau alunele. „Totuşi, urmarea unei diete stricte nu duce la dispariţia acneei. Cel mai bun sfat este ca aceşti pacienţi să consume o dietă echilibrată şi să urmeze tratamentul recomandat de dermatalog”, a mai spus dr. Taylor.

Rozceea, care duce la înroşirea pielii şi la inflamare, este declanşată de alimentele condimentate sau de alcool. Un studiu a arătat că această afecţiune este declanşată şi de băuturile fierbinţi. Dermatologul american spune că aceşti pacienţi ar trebui să fie atenţi la unele condimente, cum ar fi piperul negru sau alb, curry etc. În plus, unele alimente ca ficatul, oţetul, sosul de soia, produsele lactate, anumite fructe şi legume, ciocolata fierbinte, cidrul, ceaiul şi cafeaua cauzează înroşirea pielii la unii pacienţi cu rozacee.

Laptele poate agrava aspectul pielii la persoanele cu eczeme
O ltă afecţiune cronică a pielii care poate fi agravată de ceea ce mâncăm este eczema. Aceasta se caracterizează printr-un tegument uscat, roşu şi care produce mâncărime. Alimentele care pot înrăutăţi simptomele eczemei sunt: ouăle, laptele, alunele, soia, făina de grâu şi peştele. Alţi pacienţi au spus că sunt „deranjaţi” de alte alimente cum ar fi: ciocolata, cafeaua, alcoolul, roşiile şi zahărul.

Specialiştii americani mai spun că sunt unele cercetări care au arătat că alcoolul poate inhiba eficienţa tratamentului împotriva psorizisului. Medicul a avertizat că pacienţii ar trebui să evite dietele radicale despre care se spune că ar „vindeca” psoriazisul. Medicul a subliniat că nu există un leac definitiv pentru psoriazis şi schimbările extreme în regimul alimentar al pacienţilor cu această afecţiune pot înrăutăţi simptomele.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment