Răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice poate fi corelată cu igiena precară pacienților arată un studiu realizat în spitalele din SUA.
Bacterii precum stafilococul auriu, enterococul sau bacilii gram negativi, au fost găsite pe mâinile pacienților atât în timpul internării, cât și la câteva săptămâni după externare, arătând o problemă până acum neglijată: dacă medicii și asistentele sunt obligați să se spele pe mâini înainte și după fiecare procedură, un protocol similar pentru pacienți nu există.
În cadrul studiului realizat de Universitatea din Michigan, s-au luat probe de pe mâinile și de sub unghiile pacienților atât în timpul petrecut în spital, cât și după externare. Cercetătorii au descoperit că 24% din cei 356 de pacienți monitorizați aveau bacterii rezistente la bacterii pe mâini în timpul internării, iar 34,2% fuseseră colonizați în săptămânile care au urmat după externare.
Acest lucru, combinat cu utilizarea frecventă a antibioticelor în cazul pacienților, duce la dezvoltarea unor bacterii rezistente la terapie, care sunt transmise apoi și altor pacienți. Mai grav este că aceste bacterii rămân în unitățile spitalicești.
În ciuda problemelor semnalate de studii similare, spălatul pe mâini în rândul pacienților nu a devenit o rutină în unitățile spitalicești, spun cercetătorii.