Una dintre cele mai deranjante afecţiuni ale părului este alopecia, caracterizată prin absenţa firelor de păr la nivelul scalpului sau pe întreaga suprafaţă tegumentară. Clasificarea alopeciilor se face în moduri diverse, cea mai uşor de abordat fiind după etiologie.

Alopecia gravidică produce căderea firelor de păr, aşa-numitul efluviu postpartum, care se poate remedia spontan, în câteva luni. Alopecia seboreică sau calviţia bărbaţilor este cea mai frecventă alopecie, factorii genetici, având rol major în declanşarea ei.

Debuteză la aproximativ 20 de ani, la 5% din pacienţi, iniţial în regiunea frontotemporală. Formele grave debutează la 15 -16 ani, iar la vârsta de 30 de ani, calviţia este deja instalată. Din păcate, alopecia seboreică (calviţia), odată aparută, este ireversibilă, nici un tratament nemaiputând determina creşterea părului. La femei, sindromul seboreic al pielii capului nu generează calviţie, aceasta apărând doar în mod excepţional.
Căderea părului și cauzele ei
Alopecia poate fi indusă şi de factori infecţioşi
In apariţia calviţiei „intervin: predispoziţia genetică, secreţia de hormoni androgeni şi seboreea. Anomalia se transmite direct, de la tată la fiu sau sărind una, două generaţii. Pe acest teren, secreţia testiculară de hormoni androgeni, agravează boala.

Printre factorii care pot determina alopecie se mai numără cei: genetici (absenţa foliculului pilar), infecţiosi (infectiile bacteriene - stafilococii, streptococii, infecţii micotice, infectii parazitare), factori endocrini, factori neuropsihici (alopecia din stres), modificări ale microcirculaţiei locale (pelada în plăci aparută din cauza spasmelor vasculare reflexe, după infectii dentare, sinuzale, amigdaliene etc.).

Tratamentul alopeciei este susţinut şi îndelungat şi se face, local, cu antiseboreice şi revulsive şi general (polivitamine, produşi pe bază de zinc, magneziu  ş.a.). Ca o atenţionare importantă, înainte de începere a unui tratament pentru alopecie trebuie spus că nu este necesară tunderea sau raderea, ca punct de pornire. Tratamentul local se face cel puţin două luni, pâna să se obţină primele rezultate.

Explicaţia constă în faptul că firele de păr moarte se eliberează din foliculul pilosebaceu după un interval de 60 de zile. Deci, după începerea oricărui tratament, părul va continua să cadă încă două luni. Chiar şi în cazul tratamentelor care dau rezultate bune, recidivele se pot produce. Tratamentele pe bază de minoxidil 2% sunt considerate, în toată lumea, unele dintre cele mai eficiente în stoparea căderii părului.

Insuficienţa ovariană – cauză a căderii părului
Alopecia este, de asemenea, întâlnită în boli endocrine ca: mixedem, casexia hipofizară, boala Basedow, diabet, insuficienţă ovariană sau paratiroidiană.

Se pote asocia şi cu anumite boli autoimune, cum ar fi Lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, boli cu deficienţe imunologice (hipergamaglobulinemie etc.). Factorii neuropsihici pot fi, de asemenea, implicati: instabilitatea psihică, stările conflictuale, şocurile psihice, sindroamele nevrotice. Alopecia difuză poate să apară şi după un episod febril, după naştere, după o intervenţie chirurgicală etc.

Trebuie amintite şi alopeciile din intoxicaţiile medicamentoase: citostaticele, sărurile de iod, antagoniştii tiroidieni, dar şi alopeciile din dermitele de contact, de exemplu, cea la Parafenilendiamina (substanţă care se găseşte în vopseaua neagră), la diverse şampoane şi balsamuri, la apa oxigenată.

Crentele alimentare grave, pe lângă leziuni cutanate, asociază şi alopecie difuză (carenţele proteice, regimurile de slabire sărace în proteine, sindroamele de malabsorbţie, tulburările de metabolism al aminoacizilor). Insuficienţa hepatică cronică poate duce frecvent la alopecie difuză.

Alopecia traumatică se declansează prin frecarea intensă sau smulgerea firelor de păr (de exemplu, alopecia de masaj, prin masaj prea intens pentru cefalee sau pentru creşterea părului, alopecia la liziera frontală, apărută prin pieptanarea permanentă a părului în „coadă de cal” sau în coc. Cu toate acestea, rămân, totuşi, o multime de cazuri, în special la femei, unde nu poate fi incriminată nici una din cauzele amintite.

5% dintre bărbaţii predispuşi la calviţie încep să îşi piardă părul la vârsta de 20 de ani.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment