BDA se transmit prin intermediul produselor alimentare şi a apei potabile contaminate, prin intermediul mîinilor murdare sau prin contact habitual cu persoane bolnave în condiţii de nerespectare a igienei.

Un element caracteristic al BDA este creşterea frecvenţei cazurilor de boală în perioada caldă a anului. Perioada de incubaţie, la diferite boli diareice acute, poate varia de la 30 minute pînă la 3 - 7 zile.

Bolile diareice acute se caracterizează prin febră pînă la 400C, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaun lichid cu frecvenţă pînă la 20-30 ori pe zi, uneori cu striuri de sînge, mucus, slăbiciuni generale, cefalee, etc. La unii bolnavi, mai ales la copii pînă la 1 an, boala se poate agrava, dezvoltînd septicemie, deshidratare severă şi respectiv şocul toxico - infecţios.

Anual se înregistrează izbucniri epidemice de BDA cu calea de transmitere alimentară, cauzate de nerespectarea igienei de preparare şi servire a bucatelor.

În mediul rural nivelul sumar al morbidităţii prin BDA este de 1,5 ori mai jos în comparaţie cu mediul urban, ceea ce denotă o adresare mai scăzută a populaţiei de la sate după asistenţă medicală în caz de BDA. Totodată, solicitarea asistenţei medicale în caz de boală (mai ales la copii) poate contribui semnificativ la reducerea surselor de infecţie în rîndurile populaţiei şi limitarea răspîndirii cazurilor noi de boală.

În cazul apariţiei semnelor clinice de BDA trebuie să se consulte medicul, pentru diagnosticul corect şi prescrierea tratamentului adecvat. Nu se recomandă automedicaţia, în special, în cazul copiilor. Agenţii cauzali ai BDA, în multe cazuri, sunt rezistenţi sau pot dezvolta rezistenţă la antibiotice şi, în aceste cazuri, numai medicul poate recomanda o terapie adecvată.

BDA pot fi prevenite prin măsuri foarte simple:
- spălatul pe mîini,  înainte de masă, pînă şi pe parcursul pregătirii bucatelor, şi ori de cîte ori este necesar;
- evitarea produselor alimentare cu termene de valabilitate expirate sau păstrate la temperaturi neadecvate, precum şi produse alimentare cu semne de calitate depreciate;
- spălarea minuţioasă a produselor crude;
- legumele şi fructele înainte de a fi consumate necesită a fi prelucrate termic, nu mai jos de 70°C;
- iar bucatele preparate vor fi păstrate în frigider la temperatura mai jos de 4°C. (Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii din RM)
Yandex