Scolioza reprezinta o curbare a coloanei vertebrale ce poate aparea in zona toracica, lombara sau toraco - lombara. Afectiunea poate fi determinata de o imperfectiune vertebrala, de paralizie musculara sau de cauze neidentificate, in 80% din cazuri.
Scolioza apare in primii ani de pubertate si afecteaza 3 sau patru copii dintr-o mie, in special fete. Acest fapt ii face pe unii specialisti sa creada ca afectiunea ar putea fi cauzata si de concentratia de hormoni feminini din sange. Statistic, scolioza predomina in randul adolescentelor, 72% dintre cei afectati reprezentand fete.
Boala poate fi insotita de dureri ale coloanei, in cazul unor activitati prelungite ce implica statul asezat sau in picioare. Scoliozele severe pot provoca si probleme respiratorii. Un important factor de risc este marimea curburii.
Cu cat aceasta este mai mare, cu atat creste riscul unor urmari serioase. Academia americana de Ortopedie pediatrica recomanda ca examinarea medicala pentru diagnosticarea scoliozei sa fie efectuata de 2 ori la fete (la varsta de 10 si 12 ani) si o data la baieti (la varsta de 13 sau 14 ani).
Nediagnosticata si netratata la timp, scolioza poate duce la modificari ireversibile ale coloanei, care pot fi solutionate doar prin interventie chirurgicala. Asociatia de scoliozia din Marea Britanie avertizeaza ca scolioza se dezvolta in adolescenta, cand copiii constientizeaza problema, insa au tendinta de a-si acoperi corpul si de a ascunde acest lucru, pentru ca cei din jur sa nu afle.