Cea mai comună formă de demenţă poate fi strâns legată de o altă boală comună pentru vârsta înaintată - diabetul de tip II, spun oamenii de ştiinţă, relatează BBC News, preluat de sanatatea.com.

Tratarea Alzheimer cu hormonul insulină sau cu diverse medicamente ce ar întări efectul acesteia, poate ajuta pacienţii. Revista Proceedings of the National Academy of Sciences raportează că insulina ar putea proteja împotriva deteriorării celulelor creierului legate de memorie.

Experţii din Marea Britanie au declarat că ar putea găsi baza unor noi medicamente, notează sanatatea.com. Cel mai interesant este că unele medicamente ale diabetului au potenţialul de a fi un tratament pentru Alzheimer.
Alzheimer și diabetul
Cel mai recent studiu, o cercetare comună între Northwestern University din SUA şi University of Rio de Janeiro din Brazilia, a analizat efectele insulinei pe proteinele numite ADDLs, care se formează în creierul unui bolnav de Alzheimer şi provoacă daune.

S-au cercetat neuronii - celulele creierului din hipocamp, o parte din creier, cu un rol esenţial în formarea memoriei. Acestea au fost tratate cu insulină şi cu un medicament numit Rosiglitazone, dat diabeticilor de tip II pentru a spori efectul hormonului. După aceasta, celulele au fost mai puţin susceptibile de a fi expuse deteriorării, sugerând că insulina a fost capabilă de a bloca efectele.

Tratamentul speranţă
Profesorul William Klein, a declarat că "aceste medicamente ce ar stimula creierul la sensibilitatea de insulină ar putea oferi "noi căi" pentru tratarea bolii Alzheimer. Rezultatele noastre demonstrează că acţiunea insulinei poate proteja neuronii de la rău."

Colegul său, dr. Sergio Ferreira din Rio de Janeiro, a declarat: "Recunoscând faptul că boala  Alzheimer are legături cu diabetul, aceste descoperiri ar putea duce în final la modificarea tratamentelor pentru această boala devastatoare.

Persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer. Este bine cunoscut faptul că insulina afectează modul în care creierul funcţionează şi această cercetare ne aduce mai multe probe pentru a crede că Alzheimer ar putea fi un tip de "diabet al creierului". (S.A.V.)
Yandex