Una din 200 de gene umane poate fi inactivată, cu nici un efect detectabil asupra sănătăţii noastre, relatează ScienceDaily, preluat de sanatatea.com. Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Wellcome Trust Sanger Institute ridică noi întrebări despre efectele genelor pierderdute în evoluţia şi bunăstarea noastră.

Studiul analizează un caracter din codul nostru genetic, care afectează capacitatea genelor de a produce proteine. Cercetătorii au constatat că astfel de mutaţii, uneori dăunătoare pentru un individ în parte, în general, pot beneficia la nivel de evoluţie.
Una din cele 200 de gene umane e de prisos
Echipa a studiat variaţiile codului genetic la mai mult de 1000 de oameni din întreaga lume. Activitatea fost concentrată pe un singur caracter modificat (numit SNPs) care distrug proteinele, ceea ce duce la versiuni mai scurte sau chiar absente. O astfel de schimbare ar fi dăunătoare pentru o persoană.

ADN-ul uman conţine aproximativ 20000 de gene, din ele 99 sunt non-sens, ceea ce înseamnă că cel puţin 1 din 200 de gene poate lipsi. Unele gene non-sens-SNPs dăunătoare au fost prezente printre cele 167 studiate: 8 din ele cauzează mutaţii şi sunt catalogate în Baza de date Human Gene Mutation.

În timp ce cercetătorii au constatat că inactivitatea genelor a fost, în ansamblu, puţin dăunătoare, au existat excepţii. În Asia de Est, dar nu şi în alte locuri, se pare a fi avanajos de a pierde gena MAGEE2. (S.A.V.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment