O terapie genetică de succes a contribuit la reducerea durerii în organism la doi pacienţi cu artrită reumatică.

Artrita reumatoidă - o boală în care sistemul imunitar atacă ţesutul conjunctiv, cauzând inflamaţii şi umflături. Dacă boala se neglijează, ea duce la distrugerea ţesuturilor. Această maladie cronică nu se supune tratamentului, notează sanatatea.com. De ea suferă mai mult de 2 milioane persoane numai în SUA.

"Artrita reumatoidă - aduce multă durere, afectând multe articulaţii. Este o bună ţintă pentru terapia genetică, deoarece articulaţia - este o porţiune, în care se pot introduce gene", spune Christopher H. Evans de la Academia Militară de medicină din Boston.
Terapia genetica trateaza artrita reumatoida
Studiile anterioare au arătat că molecula interleucina-1 joacă un rol major în dezvoltarea artritei. În studiul actual, cercetătorii au eliminat ţesutul afectat din articulaţii şi au introdus în ele un virus nedăunător, ce conţine o genă, care blochează efectele proteinei interleucina. Celulele au fost plasate în laborator, în condiţii de creştere, apoi puse înapoi în ţesut.

După procedură, durerea pacientului a scăzut cu 85% timp de o zi şi după o săptămână durerile au dispărut. La cel de-al doilea pacient, durerile s-au redus cu 70% timp de două-trei săptămâni.

Potrivit Evans, tratamentele actuale ale artritei reumatoide sunt scumpe şi nici nu aduc un ajutor semnificativ, de aceea, terapia genetică ar putea deveni o alternativă decentă. (S.A.V.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment