Riscul de dezvoltare al migrenelor poate fi asociat cu acumularea de grăsime în talie la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20-55 de ani, spun oamenii de ştiinţă, transmite Physorg News, preluat de sanatatea.com. Această concluzie a fost atinsă după efectuarea unui sondaj pe 22211 de oameni la care au fost calculate mărimea taliei, indicele de masă corporală şi frecvenţa durerilor de cap severe.

Studiul a arătat că vârsta, sexul şi distribuirea grăsimii pe corp influenţează riscul apariţiei migrenei. Cel mai mare risc îl au persoanele în grupa de vârstă 20-55 de ani, cu talie mare, notează sanatatea.com. Aproximativ 37% din femeile de 20 de ani cu talie mare au declarat că au migrene faţă de 29% din cele cu talia subţire.
Dimensiunea taliei influenteaza aparitia migrenelor
De asemenea, 20% din bărbaţii cu grăsime pe abdomen au exprimat migrene, în comparaţie cu 16% din participanţii cu un press bine făcut. La vârsta de 20-55 de ani, riscul de migrenă în rândul femeilor creşte cu 1,3 ori în dependenţă de dezvoltarea bolilor de inimă şi greutatea corpului.

Cu toate acestea, după 55 de ani, obezitatea nu mai are nici un efect asupra frecvenţiei migrenelor între bărbaţi şi femei, intensitatea durerilor de cap având tendinţa de a scădea.

"Aceste rezultate arată că femeior tinere le-ar fi de folos să piardă în greutate pentru a scăpa de migrene", spune Peterlin Lee, de la Universitatea Drekslera.

Procesul de depunere a ţesutului adipos la femeile tinere afectează în cea mai mare parte coapsele şi numai în perioada de menopauză începe să se acumuleze pe abdomen. Bărbaţii încep să se îngraşe la burtă. De aceea, pentru unele boli de vârstă, dimensiunea taliei are un rol mai imporant decât indecele de masă corporală. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment