"Noi am constatat că o mică parte din cortexul auditiv al creierului este legat de recunoaşterea cuvintelor şi schimbările structurale în această zonă conduc la dereglarea auzului la persoanele în etate", - spune autorul studiului Kelly C. Harris, profesor asociat în cadrul Departamentului ORL şi chirurgie de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud.

Institulul Naţional de Îmbătrânire a raportat că aproximativ o treime dintre americanii cu vârsta cuprinsă între 65-74 de ani aud rău şi aproximativ 50% - în rândul persoanelor cu vârsta de peste 85 de ani.
Pentru a vedea modul în care modificările creierului influenţează auzul, autorii acestui studiu, verificau auzul cu în prezenţa rezonanţei magnetice, notează sanatatea.com. La experiment au participat două grupuri: 18 persoane tineri (19-39 de ani) şi 18 persoane mai în vârstă (61-79 de ani).
Oamenii de ştiinţă au testat capacitatea participanţilor de a recunoaşte câteva cuvinte, eliminând unele cuvinte din frază, cu scopul de a reduce claritatea exprimării. A fost clar că grupul mai în vârstă a avut rezultate mai proaste decât cel tânăr.
După verificarea în ceea ce priveşte rezonanţa, cercetătorii au constatat că pierderea auzului la vârstnici era asociată cu o reducere în mărime a cortexului auditiv.
Harris a sugerat că în continuare cercetările vor fi îndreptate spre restaurarea auzului. "Aparatele auditive nu ajută tuturor", spune ea. "Ele pot îmbănătăţi auzul, dar nu readuc modificările produse în creier". (X.S.)