Reducerea auzului este un simptom obişnuit la îmbătrânire, dar noile cercetări sugerează că motivul acestui fenomen se ascunde în schimbările structurale din creier, transmite Daily MedNews, preluat de sanatatea.com.

"Noi am constatat că o mică parte din cortexul auditiv al creierului este legat de recunoaşterea cuvintelor şi schimbările structurale în această zonă conduc la dereglarea auzului la persoanele în etate", - spune autorul studiului Kelly C. Harris, profesor asociat în cadrul Departamentului ORL şi chirurgie de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud.
Imbatranirea creierului duce la pierderea auzului
Institulul Naţional de Îmbătrânire a raportat că aproximativ o treime dintre americanii cu vârsta cuprinsă între 65-74 de ani aud rău şi aproximativ 50% - în rândul persoanelor cu vârsta de peste 85 de ani.

Pentru a vedea modul în care modificările creierului influenţează auzul, autorii acestui studiu, verificau auzul cu în prezenţa rezonanţei magnetice, notează sanatatea.com. La experiment au participat două grupuri: 18 persoane tineri (19-39 de ani) şi 18 persoane mai în vârstă (61-79 de ani).

Oamenii de ştiinţă au testat capacitatea participanţilor de a recunoaşte câteva cuvinte, eliminând unele cuvinte din frază, cu scopul de a reduce claritatea exprimării. A fost clar că grupul mai în vârstă a avut rezultate mai proaste decât cel tânăr.

După verificarea în ceea ce priveşte rezonanţa, cercetătorii au constatat că pierderea auzului la vârstnici era asociată cu o reducere în mărime a cortexului auditiv.

Harris a sugerat că în continuare cercetările vor fi îndreptate spre restaurarea auzului. "Aparatele auditive nu ajută tuturor", spune ea. "Ele pot îmbănătăţi auzul, dar nu readuc modificările produse în creier". (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment