Dovezile arată că un măr pe zi ţine departe cancerul de sân. Un studiu a arătat că o componentă din măr încetineşte creşterea adenocarcinomei la şobolani, cea mai mare cauză de deces a cancerului de sân, relatează DailyMail, preluat de sanatatea.com.

Cu cât mai multe mere au fost folosite, cu atât mai multe tumori au fost inhibate. Într-un alt grup, unde merele nu se foloseau, 81 la sută din şobolani au suferit de o creştere rapidă a tumorii. Maladia a proliferat în 57 la sută în cazul unui consum echivalent cu un măr pe zi.

Şobolanii hrăniţi cu un echivalent de şase mere pe zi, au avut tumori proliferate doar 23 la sută.
Un măr pe zi ajută la combaterea cancerului de sân
"Noi nu numai că am observat că la animalele tratate tumorile au fost mai puţine, dar că ele au fost mai mici, mai puţin maligne şi au crescut mai lent comparativ cu tumorile netratate", a declarat prof. Rui Hai Liu de la Cornell University's Institute for Comparative and Environmental Toxicology din New York.

Rezultatele studiului sunt publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Cercetătorii spun că studiul scoate în evidenţă rolul unor substanţe, cunoscute sub denumirea de flavonoide sau fenoli, ce au o activitate "anti-oxidantă şi anti-proliferativă" în celulele organismului.

Merele sunt principalele surse de flavonoide, urmate de portocale, struguri, căpşune, prune şi banane.

"Aceste studii ne aduc o dovadă în plus că trebuie să creştem consumul de fructe şi legume, inclusiv mere, spre a oferi consumătorilor mai mulţi fenoli, care se dovedesc a avea beneficii importante asupra sănătăţii", spune profesorul Liu.

Studiul a fost susţinut de American Institute for Cancer Research.

Cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer în Marea Britanie, cu circa 125 de femei diagnosticate în fiecare zi. Acesta afectează anual mai mult de 12000 de femei şi aproximativ 70 de bărbaţi numai în Marea Britanie. Mai mult de un milion sunt diagnosticate în fiecare an. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment