Persoanele cu o tensiune diastolică sub 70mmHg şi cu o înaltă tensiune sistolică au un risc crescut de atac de cord şi accident vascular cerebral, în comparaţie cu o creştere numai a tensiunii sistolice.

Dr. Stanley Franklin şi colegii de la Programul pentru prevenirea bolilor de inimă au studiat datele nivelului tensiunii arteriale la 9657 de pacienţi ce nu au avut nici un tratament pentru hipertensiune.

"Tensiunea sistolică întrece cea diastolică în prezicerea riscului de boli cardiovasculare la persoanele în etate", spune Franklin. "Cu toate acestea, tensiunea diastolică înaltă sau foarte joasă ar putea indica un risc suplimentar".
Indicele tensiunii arteriale arată riscul afecțiunilor cardiace
În prezent diagnosticul de hipertensiune se pune când indicatorul arată peste 140/90mmHg. Acest studiu arată că medicul ar trebui de asemenea să acorde atenţie la tensiunea diastolică mică.

Dar oamenii de ştiinţă susţin că nivelul de tensiune diastolică sub 70mm Hg şi tensiune sistolică mai mică de 120mm Hg nu duce la nici un risc. Dacă tensiunea sistolică e mai mare ca cea obişnuită, nivelul ridicat arată încordarea arterelor, ceea ce măreşte şansele de atac de cord şi accident vascular cerebral. (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment