Candidoza este o afecțiune provocata de levuri (ciuperci) din genul candida, mai ales din specia Candida Albicans. Există mai multe feluri de candidoză. Din punct de vedere clinic, le putem clasifica în: candidoze cutanate; candidoze mucoase (candidoza genitala, stomatita candidozică, cheilita angulara); candidoze unghiale (onicomicoze); candidoze viscerale.

Care sunt cele mai supărătoare forme de candida?
În mod normal, candida saprofitează cavitățile naturale ale organismului unde se stabilește un echilibru cu germenii saprofiți care populează în mod obișnuit aceste zone.
Candidoza, recomandari
O serie de condiții pot strica acest echilibru și atunci candida se înmulțește în exces și devine patogenă:
- tratamentul cu antibiotice în doze mari prelungite, în care candida trece de la saprofitism la parazitism;
- stări debilitante ale organismului, cu reducerea capacității de apărare;
- debilitate imunologică (vârsta avansată, malnutriție, șoc post-operator, obezitate, afecțiuni grave prelungite, etc.);
- tratamente care induc depresii imunologice (corticoterapie generală, cure citostatice, etc.);
- condiții de umiditate permanentă a tegumentelor și mucoaselor (graviditatea, copii mici la care lenjeria nu este schimbată la timp, transpirație abundentă, etc.);
- afecțiuni care prin tulburări metabolice pe care le produc creează condiții favorizante pentru dezvoltarea Candidei Albicans, cum ar fi diabetul zaharat;
- producerea unor iritații sau leziuni locale prin diverse proceduri terapeutice care tulbura echilibrul ecologic local, permițând candidei să se dezvolte în exces, ca de exemplu tratamente iritante ale mucoaselor vaginală și bucală.

Care este forma cea mai frecventă de candidoza?
O formă foarte frecventă și supărătoare totodată este candidoza vaginală (cuprinsa în cadrul candidozelor mucoase). Simptomele apar frecvent în sarcină și pre-menstrual. Deși afectează mai ales persoanele active sexual, candidoza vaginală a fost descrisă și la vârste extreme.

Caracteristică este prezența unei secreții vaginale alb cremoase, grunjoase, consistente, ca laptele bătut (leucoree abundentă). Mucoasa vaginală este inflamată, erodată, acoperită sau nu de un depozit albicios ca la laptele închegat. Mucoasa vulvară și tegumentele adiacente sunt eritematoase (roșiatice), pruriginoase (mâncărimi foarte supărătoare), acoperite de depozit albicios, cremos, ușor detașabil și se poate extinde la perineu, la plicile inghinale, interfesier unde tegumentul apare inflamat, macerat. Alteori infecția candidozică provoacă cistite, pielite, uretrite.

Candida se poate transmite de la un partener la altul.

Care ar fi ăn acest caz manifestările partenerului?
Transmiterea Candidei Albicans se produce prin act sexual neprotejat. De aceea este necesar un tratament concomitent al partenerilor. La bărbați manifestările sunt la fel de supărătoare.. Cheilita angulara ( "zăbăluța"- alt tip de candidoză mucoasa) apare la nivelul comisurilor bucale și se manifestă prin fisuri dureroase, acoperite cu depozite alb cremoase.

Apariția este favorizată de adâncimea pliului, umiditate și de factori nutriționali. Stomatita candidozică ("mărgăritărelul" - alt tip de candidoză mucoasă) apare frecvent la nou născut datorită insuficienței secreției salivare. Se caracterizează prin depozite cremoase alb gălbui, bine conturate, cu tendință la confluoare, care se pot declanșa ușor lăsând o mucoasă roșie, erodată. Apare în orice loc al cavitații bucale, mai frecvent pe limbă și determină jenă la supt.

Dintre candidozele cutanate foarte frecvente, amintim:
intertrigo candidozic - macerarea tegumentelor din pliuri, agravată de igienă precara, obezitate, factori profesionali (cofetari, ospătari, spălătorese, etc.). Se localizează în pliuri axiale, submamare, inghinale, interfesier, spațiile interdigitale de la picioare, spațiul interdigital de la mână. Clinic se manifestă prin plăci sau placarde eritematoase, exsudative, cu margine sub formă de guleraș scuamos. Leziunile sunt însoțite de prurit și de senzație de arsură.

Evitarea acestor candidoze s-ar putea realiza prin măsuri profilactice:
- evitarea contaminării interumane (lenjerie, pantofi, foarfece de unghii, etc.);
- evitarea factorilor favorizanți: umiditate, detergenți, săpunuri acide, corticoizi, etc.;
- pentru candidozele genitale, este obligatoriu tratarea simultană a partenerilor;
- dacă totuși evitarea candidozelor nu s-a putut realiza, este necesară prezentarea la medicul dermato-venerolog în vederea instituirii unui tratament adecvat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment