În fiecare an, cu trecerea la ora de vară, oamenii pierd o oră de somn. Cu toate acestea, experţii cred că aceste pierderi pot fi completate prin luarea unor măsuri, transmite Daily MedNews, preluat de sanatatea.com.

"Pe drumuri se întâmplă mai multe accidente rutiere când are loc schimbarea orei", spune Shelby Harris, şef secţie terapie şi somn de la Centrul de studiere a tulburărilor de somn Montefiore.

Alte studii au arătat că în această perioadă există un număr mai mare de infarct miocardic, în special primăvara. Dr. Vern Aparaiza consideră că trecerea la ora de vară încalcă ceasul biologic, pentru care e nevoie de o deprindere de aproximativ două zile.
Trecerea la ora de vară trebuie să fie pregatită din timp
Urmând câteva sfaturi simple, puteţi să vă ajustaţi rapid un ritm circadian:
1. În fiecare zi, ajustaţi-vă somnul cu 15 minute, trezindu-vă mai devreme sau mai târziu.

2. Atrageţi atenţia asupra altori ritmuri ale organismului Dvs. Luaţi cina cu o oră mai înainte, nu dormiţi ziua sau seara în ziua când se schimbă ora.

3. Apropieti-vă de fereastră dis-de-dimineaţă sau ieşiti afară pe câteva minute. Lumina dimineţii vă va regla ritmul intern.

4. Nu folosiţi cafea şi alcool timp de şase ore înainte de culcare.

5. Schimbaţi ora cu o zi înainte (sau treziti-vă mai devreme) ca să vă obişnuiţi cu noul regim.

6. Încercaţi să evitaţi încărcările fizice (dar şi psihice) în prima zi după trecerea la noul timp.

Persoanele care suferă de tulburări de somn, ar trebui să acorde o atenţie specială schimbului de oră. (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment