Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au explicat de ce creşterea tumorilor canceroase depinde de alimentaţie. Relaţia dintre numărul de calorii consumate, precum şi dezvoltarea anumitor tipuri de cancer a fost descoperită o sută de ani în urmă. Cu toate acestea, nu era clar cum funcţionează acest mecanism la nivel molecular.

Nada Kalaani şi David Sabatini au efectuat un studiu pe şoareci. Rozătoarelor modificate genetic, cu insuficienţă imunitară, li s-au transplantat şase tipuri de cancer uman, notează sanatatea.com. Apoi, animalele au fost împărţite în două grupuri: unul pentru 2-3 săptămâni de alimentaţie obişnuită, cel de-al doilea - cu un conţinut caloric cu 40% mai redus. Ca urmare, şoarecii din cel de-al doilea grup au pierdut în greutate cu 20-30%.
Cresterea tumorilor canceroase depinde de alimentatie
Rezultatele experimentului au arătat: sensibilitatea cancerului la foame depinde de activitatea enzimei fosfatidilinozitol-3-kinaza, care jocă un rol important în dezvoltarea cancerului. În cazul în care această enzimă este inhibată, tumora răspunde la restricţiile dietei şi vice-versa.

Descoperirea oamenilor de ştiinţă din Massachusetts este de mare importanţă, deoarece aceasta poate ajuta la crearea de medicamente care ar opri dezvoltarea tumorii, imitând efectul unei alimentaţii sărace în calorii. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment