Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că cea mai sigură cale pentru a depăşi stresul este cititul. Are un efect mai bun şi mai rapid decât muzica, o ceaşcă de ceai sau o plimbare.

Cercetătorii de la Universitatea din Sussex au supus voluntarii la o serie de teste şi exerciţii care cauzează stresul, notează sanatatea.com. Apoi ofereau una din cele mai populare metode de relaxare pentru a determina eficienţa metodei, normalizarea pulsului şi tonusului muscular.
Lectura - cea mai buna protectie de la stres
S-a dovedit că cea mai bună metodă de a reduce nivelul de stres este lectura - cu 68%. Pentru normalizarea pulsului şi relaxarea muşchilor sunt de-ajuns şase minute de citit în linişte.

Ascultarea muzicii reducea nivelul de stres cu 61 la sută, o ceaşcă de ceai sau de cafea - cu 54 la sută, în timp ce mersul pe jos - cu 42 la sută. Jocurile video reduc stresul semnificativ mai rău (cu 21 la sută), pulsul în timpul jocului nu se cobora la niveluri normale.

Autorul studiului, neurologul David Lewis consideră că nu contează ce carte se lecturează pentru a depăşi stresul. (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment