Nu numai vinul roşu reduce din intensitatea smalţului dentar. Sorturile albe crează un mediu în care cafeaua şi ceaiul lasă urme pe suprafaţa dinţilor, anunţă cercetătorii de la Stomatological College din New York.

Pentru acest experiment, ei au folosit dinţi de vacă, introduse în vin alb, roşu, apă şi apoi în ceai. Dinţii, aflaţi în vinul alb, mai tare erau "pictaţi" sub influenţa ceaiului, faţă de cei scoşi din apă. Desigur, dinţii din vinul roşu arau afectaţi cel mai tare.

"Scufundarea dintelui în vasul cu vin alb timp de o oră este similară cu utilizarea vinului la masă" - spune Mark Wolff, autorul studilui.
Vinul alb reduce din albeata dintilor
Acidul din băutură lasă pete pe email, ceea ce permite substanţelor chimice din ceai şi cafea să pătrundă în straturile profunde ale dinţilor.

În plus, vinul roşu mai conţine şi o substanţă numită cromogen, asemănătoare ceaiului, care are un efect de coloraţie. (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment