Pteronofobia - teama de a fi gâdilat cu pana
Pteronofobia reprezinta teama de a nu fi gâdilat cu pana. Aceasta se pare ca provine pe fondul unor traume din copilărie legate de gâdilat.

Dacă un bebeluş este gâdilat constant, pe măsură ce creste poate dezvolta aceasta fobie, al cărei catalizator poate fi orice obiect fin, dar mai cu seama penele.
Fobii bizare - pteronofobia, panfobia, neofobia
Panfobia - teama de tot
Panfobia mai este cunoscuta sub denumirile de Pantofobia, Panofobia sau Omnifobia şi reprezinta teama de... tot sau, mai exact, de tot şi de nimic.

Persoanele care suferă de aceasta boala se simt mereu persecutate, sunt într-o permanenta stare de tensiune şi teama, de cele mai multe ori descrisa ca ameninţare din partea unui “rău” necunoscut. Aceasta fobie reprezinta şi un simptom pentru schizofrenie.

Neofobia - teama de noutate
Este de obicei generata de apariţia lucrurilor noi, însă poate avea impact şi la nivel senzitiv, odată cu înregistrarea unor senzaţii, percepţii noi. În context generalizat se poate trasa o legătură intre persoanele conservatoare şi acest tip de fobie.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment