Analize de sânge
Aceste analize conțin hemoleucograma - care poate evidenția atât o afecțiune acută (infecții și inflamații), cât și una cronică (anemie, patologie tumorală), VSH (analiză care măsoară viteza sângelui), transaminazele, glicemia (nivelul zahărului din sânge), colesterolul total, ureea. Femeile au nevoie și de analizele fT3, fT4, TSH, ATPO, care arată starea tiroidei.

Control stomatologic, o dată la șase luni
Controlul stomatologic trebuie făcut o dată la jumătate de an de către toți adulții. De asemenea, an de an este indicat sumarul de urină și urocultura. De asemenea, în cazul femeilor, evaluarea ginecologică și examenul Babeș Papanicolau sunt obligatorii o dată pe an.
Ce investigații medicale sunt necesare an de an
După vârsta de 40 de ani, este bine ca femeile să facă anual o mamografie. În cazul unui bărbat, este necesar să investigheze prostata, în fiecare an, iar dacă a trecut de vârsta de 40 de ani, prin analiza sângelui pentru antigenul specific PSA se verifică sănătatea prostatei.

Exudatul faringian, pentru copii
Până la vârsta de un an, bebelușul e urmărit din punct de vedere al greutății, auzului, văzului şi al dezvoltării generale. Monitorizarea continuă până la adolescență, completată de teste psihologice simple, ce analizează capacitatea de relaționare cu ceilalți.

Însă copiilor li se fac analize de sânge doar în caz de suspiciuni, la recomandarea medicului pediatru. Înainte de a merge la grădiniță, însă, e necesară efectuarea culturii exsudatului faringian și nazal. Alte analize care se cer sunt examenul coproparazitologic și coprocultura.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment