Hidrosadenita reprezintă infecția glandelor sudoripare și foliculilor pilosebacei, marcată de prezența unor noduli roșii și dureroși. Leziunile se extind frecvent, se deschid la suprafața pielii și se evacuează puroi. După mai multe reapariții se formează cicatrici.

Afecțiunea apare atunci când infecția blochează canalele glandelor sudoripare. Cele mai frecvente zone afectate sunt axilele, zona genitală, perineală, unde există contact strâns intre doua porțiuni acoperite de piele, iar tegumentul este bogat în glande sudoripare și foliculi piloși.

Nu este o boală contagioasă, însă după vindecare reapare frecvent.
Hidrosadenita, infectia glandelor sudoripare si foliculilor pilosebacei
Afecțiunea progresează în lipsa tratamentului, de la un singur abces la leziuni profunde, dureroase, supurative, cu cicatrici semnificative.

Simptomele hidrosadenitei:
- noduli dureroși spontan, la mișcarea brațelor;
- inflamația zonei de tegument afectate;
- noduli sensibili la palpare;
- evacuare de puroi;
- febra;

Nodulii pot persista timp de ani de zile cu perioade de agravare în care apar inflamația, drenarea de puroi și leziuni deschise ce se vindecă foarte greu. Aceste acutizări pot fi declanșate de stres, dezechilibre hormonale, umiditate și căldură. Eliminarea puroiului calmează într-o măsură durerea severă, care în timpul crizelor este continuă și extrem de greu de suportat.

Infecția glandelor sudoripare apare mai ales în după pubertate, la adolescență, când glandele din regiunile amintite au activitate maximă. Este produsă de o bacterie care se găsește în mod normal pe piele - stafilococul.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment