Bacteriile ce produc parodontoza sunt periculoase pentru inimă. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de la Buffalo au identificat o legătură între două microorganisme din cavitatea bucală şi riscul de atac de cord, relatează Physorg News.

Oelisoa M. Anriakaya, profesor la Universitatea din Porto Rico şi autorul studiului a anunţat că în ciuda existenţei unor bacterii mult mai periculoase, fonul comun de bacterii are un impact mult mai grav asupra sănătăţii inimii.
Cu o cavitate bucala curata ai o inima sanatoasa
În cercetare au participat 386 de persoane cu vârsta între 35-69 de ani, ce au suferit de atac de cord şi 840 de participanţi sănătoşi pentru a crea un grup de control, notează sanatatea.com. Au fost colectate probe ale plăcii dentare - un adevărat depozit de bacterii. Acestea au fost analizate la 6 tipuri de bacterii ale parodontozei, precum şi la numărul de agenţi patogeni.

Pacienţii, ce au suferti de atac vascular, aveau bacterii într-o cantitate de 2 ori mai mare. Două tipuri din ele - Tannerella Forsynthesis şi Preventella Intermedia erau asociate statistic cu riscul de atac de cord. (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment