Bacteriile ce produc parodontoza sunt periculoase pentru inimă. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de la Buffalo au identificat o legătură între două microorganisme din cavitatea bucală şi riscul de atac de cord, relatează Physorg News.

Oelisoa M. Anriakaya, profesor la Universitatea din Porto Rico şi autorul studiului a anunţat că în ciuda existenţei unor bacterii mult mai periculoase, fonul comun de bacterii are un impact mult mai grav asupra sănătăţii inimii.
Cu o cavitate bucala curata ai o inima sanatoasa
În cercetare au participat 386 de persoane cu vârsta între 35-69 de ani, ce au suferit de atac de cord şi 840 de participanţi sănătoşi pentru a crea un grup de control, notează sanatatea.com. Au fost colectate probe ale plăcii dentare - un adevărat depozit de bacterii. Acestea au fost analizate la 6 tipuri de bacterii ale parodontozei, precum şi la numărul de agenţi patogeni.

Pacienţii, ce au suferti de atac vascular, aveau bacterii într-o cantitate de 2 ori mai mare. Două tipuri din ele - Tannerella Forsynthesis şi Preventella Intermedia erau asociate statistic cu riscul de atac de cord. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment