Foliculita reprezintă infecția rădăcinii firului de păr. Fiecare fir de păr crește dintr-un folicul pilos, care se găsește în stratul mijlociu al pielii numit derm.

Foliculul pilos poate constitui sediul dezvoltării unor germeni, iar consecința va fi apariția unei inflamații la nivelul rădăcinii firului de păr.

Foliculita poate apărea pe orice zonă a organismului acoperită de păr. Totuși, cel mai frecvent se întâlnește la nivelul feței, scalpului și zonelor care vin în contact strâns cu îmbrăcămintea, cum ar fi regiunea coapselor și regiunea inghinală.
Foliculita, infecția rădăcinii firului de păr
Care sunt cauzele foliculitei
Foliculita este provocată de bacterii precum stafilococul auriu, care populează pielea, sau de unele tipuri de fungi. Foliculita cauzată de fungi apare mai frecvent la persoanele cu un sistem imunitar mai slab, care se apără mai greu de infecții.

Dezvoltarea foliculitei este favorizată de leziuni ale pielii sau leziuni la nivelul foliculului pilos. Se exemplu, epilatul sau hainele care irită pielea pot produce leziuni la nivelul foliculilor piloși, dar și transpirația, uleiurile sau machiajul pot duce la apariția foliculitei.

Foliculita stafilococică superficială este des întâlnită, se manifestă la persoane de toate vârstele și apare în general pe față, scalp, bust, coapse sau fese.

Foliculita fungică poate fi produsă de Trichophyton - din cauza epilării cu aparatul de ras. Cea produsă de Pityrosporum se manifestă pe umeri și spate mai ales la adolescenți. Foliculita produsă de Candida se manifestă pe scalp și în zonele moi cum ar fi sâni sau fese, mai ales la persoanele obeze.

Foliculita neinfecțioasă este cea provocată de hidrocarburi sau grăsimi care intră în contact cu pielea.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment