Fibroadenoamele mamare sunt tumori benigne ale sânului descoperite frecvent la femeile tinere. Denumirea tumorii descrie caracterele histologice ale acestor noduli, care conțin țesut glandular și țesut fibros.

Nu se cunosc factorii declanșatori ai acestor tumori. S-a dovedit că estrogenul joacă un rol important în dezvoltarea acestor noduli. Faptul că fibroadenoamele sunt estrogen dependente este sugerat de incidența crescută a acestor tumori la femeile aflate în perioada fertilă, la femeile intrate la menopauză, care iau estrogen și de faptul că aceste tumori cresc foarte mult în cazul femeilor gravide.
Fibroadenomul mamar, cauzele
La auto-examinarea sânilor fibroadenoamele pot apărea sub forma unor mase elastice, de consistență crescută, de formă rotund - ovală, cu suprafața netedă și mobile față de planul muscular profund (mușchiul pectoral).

Înainte de ciclu, pot avea o sensibilitate crescută și se pot umfla, datorită modificărilor hormonale. Descoperirea unor noduli mamari trebuie să fie urmată de prezentarea la medic pentru investigații suplimentare.

Specialistul va face o examinare clinică și un istoric medical complet care cuprinde detalii despre perioada în care a apărut nodulul, evoluția acestuia în timp, prezența altor simptome asociate și antecedentele personale și familiale de tumori ale sânului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment