Fibroadenoamele mamare sunt tumori benigne ale sânului descoperite frecvent la femeile tinere. Denumirea tumorii descrie caracterele histologice ale acestor noduli, care conțin țesut glandular și țesut fibros.

Nu se cunosc factorii declanșatori ai acestor tumori. S-a dovedit că estrogenul joacă un rol important în dezvoltarea acestor noduli. Faptul că fibroadenoamele sunt estrogen dependente este sugerat de incidența crescută a acestor tumori la femeile aflate în perioada fertilă, la femeile intrate la menopauză, care iau estrogen și de faptul că aceste tumori cresc foarte mult în cazul femeilor gravide.
Fibroadenomul mamar, cauzele
La auto-examinarea sânilor fibroadenoamele pot apărea sub forma unor mase elastice, de consistență crescută, de formă rotund - ovală, cu suprafața netedă și mobile față de planul muscular profund (mușchiul pectoral).

Înainte de ciclu, pot avea o sensibilitate crescută și se pot umfla, datorită modificărilor hormonale. Descoperirea unor noduli mamari trebuie să fie urmată de prezentarea la medic pentru investigații suplimentare.

Specialistul va face o examinare clinică și un istoric medical complet care cuprinde detalii despre perioada în care a apărut nodulul, evoluția acestuia în timp, prezența altor simptome asociate și antecedentele personale și familiale de tumori ale sânului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment