Cand organismul este expus la caldura intensa sau la efort fizic prelungit, este firesc sa produca o cantitate mare de sudoare. Insa cand transpiratia este atit de abundenta incit produce disconfort si impiedica activitatile zilnice, este posibil sa avem de-a face cu o afectiune numita hiperhidroza sau hipersudoratie.

Boala poate fi generalizata (apare pe intreaga suprafata a corpului) sau localizata. Hiperhidrozele generalizate sint cauzate de tulburari neurologice (cu afectarea hipotalamusului), de boli endocrine (in special hipertiroidie), dar pot aparea si in hipoglicemie, in starile de soc, in diabet zaharat sau in cazul unui consum excesiv de alcool.
Dereglari de transpiratie, hiperhidroza
Hiperhidroza localizata este favorizata de stres si de caldura. Ea apare de obicei simetric si afecteaza axilele, palmele, talpile, dar si fata. Hiperhidroza axilara le afecteaza mai mult pe femei decit pe barbati si este mai accentuata vara decit iarna.

Stresul este principalul factor declansator. Transpiratia excesiva a palmelor poate fi atit de abundenta uneori, incit impiedica activitatea profesionala. Persoanele care se folosesc de maini in profesia lor, precum chirurgii sau muzicienii, pot intampina mari dificultati din cauza hiperhidrozei.

Ea are cauze emotionale. Daca transpiratia abundenta apare atit in palme, cit si pe fata, pot fi semn de hipertiroidie. Hiperhidroza plantara creeaza la fel de mult disconfort, fiindca se asociaza cu un miros neplacut al picioarelor.

Talpa piciorului este adesea afectata de eruptii keratolitice, devine sensibila la presiunea mersului si este predispusa la dermatite de contact, care au ca sursa substantele alergene din incaltaminte (vopsea, adeziv).

In formele generalizate de hiperhidroza, medicii recomanda anticolinergice de tipul atropinei. Local se pot administra diferite solutii care blocheaza secretia sudorala, precum unguentele cu sulfat de zinc. In cazurile foarte grave de hiperhidroza se efectueaza simpatectomie, o interventie chirurgicala care presupune extirparea ganglionilor simpatici T2, T3 si T4. Simpatectomia este eficienta in 90% din cazuri. In cazul hiperhidrozei axilare se poate face o excizie chirurgicala a glandelor sudoripare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment