Arsurile retrosternale și durerea din capul pieptului pot fi semnele unei afecțiuni numite hernie hiatală. Aceasta înseamnă că o porțiune din stomac trece din cavitatea abdominală în torace, printr-un orificiu anatomic al mușchiului (diafragma), numit hiatus esofagian.

Majoritatea herniilor mici nu pun nici o problemă și sunt de obicei descoperite întâmplator, cu ocazia unor investigații ale tractului digestiv. În schimb, herniile mari permit refluxul conținutului acid al stomacului în esofag și sunt cauza de disconfort pronunțat, arsuri și durere în capul pieptului.

În majoritatea cazurilor, regimul alimentar și medicația antiacidă înlătură aceste simptome neplăcute, însă în cazurile cele mai grave este necesar tratamentul chirurgical.
Hernia diatală, durere în capul pieptului
Care sunt simptomele herniei hiatale?
Cele mici nu produc simptome sau alte neplăceri. Herniile mai mari produc, datorită refluxului acid din stomac, senzația de arsură în capul pieptului, durere, greață, eructații, vărsături. Aceste simptome se înrăutățesc atunci când persoana afectată se apleacă înainte, ridică o greutate sau se întinde în pat.

În cazuri foarte rare, porțiunea de stomac ajunsă în torace se torsionează și nu mai este vascularizată, fapt ce produce durere severă, dificultate la înghițire și obstrucția esofagului.

Nu se știe exact din ce cauză se produc herniile hiatale. Hernia hiatală apare atunci când o porțiune din stomac trece din abdomen în torace. Anatomic, cele două cavități sunt separate de mușchiul diafragm, însă acesta prezintă mai multe orificii de comunicare, printr-unul dintre ele trecând esofagul către stomac (hiatus esofagian).

Hernia hiatală este rezultatul dintre presiunea abdominală crescută și slăbirea fibrelor musculare din jurul hiatusului esofagian.

Uneori, afecțiunea apare în urma unu traumatism local. Alteori există o slăbiciune musculară moștenită sau un hiatus prea larg. Însă orice duce la creșterea presiunii abdominale este un factor favorizant al herniei hiatale: tuse severă și persistentă, vărsături persistente, sarcina, constipația, efortul fizic. Între factorii de risc ai acestei afecțiuni se mai numără vârsta peste 50 de ani, obezitatea și fumatul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment