Rinichii au functia de a curata sangele, de a elimina substantele reziduale si de a mentine echilibrul intre sarurile si mineralele organismului, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale.

Sangele circula prin rinichi (aproximativ un litru pe minut), eliberandu-se de toxine, substante reziduale, microorganisme, etc. Rinichii elimina aceste substante in vizica urinara de unde ele sunt eliminate din organism. Timp de 24 de ore rinichii filtreaza mai mult de 200 litri de sange.
Rolul rinichilor, de a curata sangele
In cazul care rinichii nu functioneaza optim, substantele reziduale raman in organism si cauzeaza edeme, dificultati de respiratie si disurie. Daca afectiunea renala nu este tratata la timp se poate instala blocajul renal sau insuficienta renala acuta, situasie care conduce la deces.

Rinichii mai au rolul de a mentine echilibrul apei in organism, a concentratiei de minerale in sange, producere a eritropoietinei – hormon ce stimuleaza producerea celulelor rosii a sangelui, producere a retininei – enzimei care regleaza tensiunea arteriala, prodeucere a vitaminei D necerara oaselor organismului.

Maladiile rinichiilor evolueaza de cele mai dese ori asimptomatic, de aceea sunt depistate doar in stadiile cronice. Iata de ce bolile de rinichi se intalnesc atat la copii cat si la adulti, mai des la femei decat la barbati din cauza constructiei anatomice a organismului.

Factorii de risc ce duc la bolile renale:
Alimentatia:
- Carnea. Rinichii nu iubesc exces de proteine, sare, zahar, alcool si alimente neproaspete. Proteinele din carnea folosita in exces nu se acumuleaza in organism asa ca acest exces inutil trebuie eliminat de catre rinichi. Atunci cand rinichii nu se ispravesc cu indeplinirea acestei functii este pericolul de formarea a pietrelor.
- Zaharul. Intrebuintarea zaharului in cantitati mari aduce dificultati mari de eliminare din organism si poate aduce la stabilirea diabetului zaharat.
- Sarea. Atat excesul cat si lipsa sarii in alimente poate aduce prejudicii rinichiilor. Folosirea in exces a sarii duce la dereglarea echilibrului hidrosalin a organismului. Nu trebuie de uitat ca sarea este prezenta in multe produse chiar si in dulciuri.
-  Dieta. Curele de slabire pot influienta negativ asupra rinichiilor. Dar fiind faptul ca rinichii sunt situati in capsule formate din tesut adipos protector in urma dietelor si curelor de slabire se slabeste protectia lor impotriva factorilor externi, traumelor, frigului.

Factori externi:
- Temperaturile ridicate. Acest factor poate fi cauza bolilor cronice renale. La expunerea organismului la temperaturi ridicate rinichii isi pierd din capacitatea functionala, mai ales in conditiile cand organismul nu este alimentat suficient cu apa. In asemenea conditii in organism se deregleaza echilibrul hidrosalin.
- Frigul. La expunerea organismului la temperaturi joase rinichii isi indeplinesc functia sa de filtrare cu dificultate.

Maladiile netratate:
- Hipertensiunea arteriala. HTA netratata contribuie la pierderea progresiva a functiei renale deoarece tensiunea arteriala crescuta afecteaza vasele sangvine ale rinichilor, accelerand distrugerea lor.
- Diabetul zaharat. Este o boala cronica care cauzeaza perturbarea functiei renale.
- Hepatitele. In urma pierderii capacitatii ficatului rinichii sunt acei care sunt suprasolicitati si cei care compenseza filtaratea toxinelor si deseurilor din sange.
- Scaderea imunitatii. Odata cu pierderea rezistentei in urma stresului, suprasolicitarii si oboselii imunitatea organismului scade. In rezultat microorganismele si virusii au acces liber in organism. Fara a intampina o careva rezistenta in urma filtrarii sangelui ei usor pot ajunge la rinichi. Daca in rinichi deja populeaza careva microorganisme cu ajutorul acestora e foate usor de a acutiza maladiile anterior netratate.

Umplerea vizicii urinare si constipatia:
- Umplerea extrema a vizicii urinare. Fiecare persoana care intrebuinteaza zilnic o cantitate normala de lichide are nevoia fiziologica de a elibera vizica urinara de 4-6 ori pe zi. Daca aceasta procedura se face mai rar atunci trebuie de atras atentia asupra cantitatii de lichide folosite. Daca urina nu este eliberata la timp, si vizica urinara este umpluta in exces, poate fi periculos atunci cand o parte din urina poate trece inapoi in rinichi.
- Constipatia. Atunci cand organismul sufera de constipatie el este invadat de o multime de substante reziduale si toxine. Toate aceste substante nefiind eliminate circula in sange si sunt filtrate de rinichi care lucreaza in regim extrem.

Factori fiziologici:
- Varsta. Functia rinichilor incepe sa scada odata cu inaintarea in varsta a persoanei. Rinichii incep sa scada in dimensiuni, volum si odata cu aceasta si in capacitatea de functionare.
- Sexul. Persoanele cu sex femenin sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor renale cronice ca cei cu sex masculin.
- Ereditatea. Atat diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si bolile renale pot fi mostenite pe cale ereditara.

Obiceiurile daunatoare:
- Alcoolul. Rinichii nu iubesc alcoolul deoarece ei sunt aceea care-l filtreaza si-l elimina din organism.
- Drogurile. Substantele toxice, drogurile si expunerea pe termen lung la unele medicamente si produse chimice poate duce la afectarea rinichilor.
- Fumatul. In procesul fumatului substantele toxice nimeresc in sange prin intermediul plamanilor. Substantele introduse cu sangele sunt transportate la rinichi care este implicat in eliminarea lor din organism.

Bolile renale acute
Insuficienta renala acuta apare la intreruperea brusca a activitatii renale pe o perioada de timp. Ea poate fi cauzata de leziunile traumatice soldate cu pierderi de sange, scaderea brusca a fluxului de sange de la nivelul rinichilor, leziunile rinichilor cauzate in urma administrarii anumitor medicamente sau substante toxice.

Afectiunile renale acute pot fi declasate si in timpul sarcinii ca o consecinta a complicatiilor. Lipsa intrebuintarii lichidelor in timpul lucrului fizic intens, la temperaturi ridicate poate duce la manifestarea bolilor renale acute (chiar si blocajelor renale).

Bolile renale cronice
Boala renala cronica apare in urma leziunilor renale si intreruperea functiei normale a rinichilor pentru o perioada mai lunga de 3 luni. Bolile cronice de rinichi sunt periculoase deoarece de cele mai dese ori sunt depistate atunci cand rinichiul este extrem de afectat si lezat si nu mai are posibilitatea de a se recupera in totalitate.

Insuficienta renala cronica poate fi stabilita la depistarea unei urine tulbure sau de culoare inchisa, hematuriei (prezenta sangelui in urina), mictiuni frecvente (in special noaptea) cu cantitate redusa de urina si cu dificultati sau durere in timpul mictiunii.

Alte simptome sunt mai putin evidente, dar sunt direct legate de incapacitatea rinichilor de a elimina toxinele si lichidele in exces din organism: edeme ale pleoapelor, membrelor superioare si inferioare; hipertensiune arteriala, oboseala, anorexie (pierderea apetitului), greturi si varsaturi, pierdere inexplicabila a greutatii, prurit persistent si generalizat, crampe musculare si cefalee (dureri de cap).

Pielonefrita cronica
Pielonefrita cronica este o boala care este diagnosticata doar in jumatate din toate cazurile. De cel mai dese ori ea ramane neidentificata din cauza dublarii functiei altui rinichi. Cu toate acestea, daca procesul inflamator nu beneficiaza de un tratament adecvat poate duce la aparitia si dezvoltarea  bolilor renale asociate cu invaliditate si deces timpuriu.

Simptomele pielonefritei cronice sunt: dureri de spate surde adesea doar pe partea rinichiului afectat, febra, fatigabilitate, greturi, schimbari la nivelul pielii, parul fragil, senzatie de acetona in gura (in stadiile tardive). Diagnosticarea pielonefritei de cele mai dese ori este bazata pe rezultatele de laborator.

Glomerulonefrita cronica
Glomerulonefrita cronica poate fi rezultatul glomerulonefritei acute sau initial aparenta fara careva simptomatica acuta. Glomerulonefrita cronica netratata duce la pierderea capacitatii rinichilor, la zbarcirea lor si in final la insuficienta renala cronica. Simptomele glomerulonefritei cronice sunt: aparitia edemelor, hipertensiunea arteriala si afectarea functiei renale.

La aparitia suspiciunilor de o boala renala trebuie neaparat de adresat la medicul de familie pentru consultare.

Diagnosticarea bolilor renale se bazeaza pe rezultatele de laborator:
- analiza generala a sangelui,
- analiza urinei dupa Neciporenko,
- analiza bacteriologica a urinei,
- radiologia rinichilor,
- ecografia rinichilor.

Fiecare pacient care apeleaza la consultatia medicului cu acuze din partea hipertensiunii arteriale trebuie sa puna in discutie starea fiziologica a rinichilor si a aparatului renal. De regula, pacientii cu boli renale au probleme cu indicii tensiunii arteriale. In mod normal valoarea diastolica trebuie sa fie nu mai mare de 70-80 mm Hg.

Sfaturi pentru a avea rinichi sanatosi:
- Consumul apei potabile in cantitate suficienta pentru organism.
- Alimentatie rationala cu consum redus de sare.
- Propagarea unui mod de viata activ si sanatos.
- Evitarea abuzului de diuretice. Abuzul de diuretice poate duce la aparitia blocajului renal.
- Renuntarea la fumat.
- Evitarea regimurilor hiperproteice.
- Monitorizarea continua a tensiunii arteriale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment