Dishidroza sau eczema dishidrotică este o afecțiune a pielii care se manifestă prin apariția unor vezicule mici, pline cu lichid, în special pe palme și plante. Bășicile care apar în dishidroză se mențin timp de trei - patru săptămâni și provoacă o mâncărime foarte intensă. După ce s-au uscat, veziculele se sparg și se formează fisuri în tegument care sunt foarte dureroase.

Cauza dishidrozei nu este cunoscută. Poate fi însoțită de o afecțiune similară a pielii, dermatită atopică sau de alte boli alergice cum sunt astmul și rinita alergică. Erupția poate apărea regulat la persoanele cu alergii.

În dishidroză, pielea afectată este inflamată, iar între celulele tegumentului apar spații ocupate de lichid, rezultatul fiind apariția bășicilor pline cu fluid, pe palme, tălpi, degete. Datorită faptului că acestea sunt foarte pruriginoase (provoacă mâncărime), tendința firească este de a freca zona respectivă, însă acest lucru produce leziuni ale pielii și în unele cazuri poate conduce la instalarea unei infecții.
Dishidroza (eczema dishidrotică)
Dishidroza apare de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați.

Alți factori de risc includ:
- stresul - s-a observat că dishidroza apare mai frecvent la persoanele supuse unui stres intens;
- contactul cu diferite substanțe chimice, precum sărurile metalice, crom, cobalt, nichel;
- persoanele cu alergii fac mai des dishidroză, mai ales cele cu rinita alergică;

Dacă aveți simptomele de mai sus și nu au dispărut în câteva zile, este indicat să consultați un dermatolog. De asemenea, trebuie să mergeți la doctor dacă suferiți de dishidroză și aveți semnele și simptomele unei infecții - febră, durere, inflamație.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment