Spatele reprezintă zona principală ce susține corpul uman. Structura lui puternică poarta greutatea întregului organism și este responsabilă pentru aproape fiecare mișcare pe care o facem. Asta creează o predispoziție pentru tot felul de vătămări și dureri. Cercetările arată că 4 din 5 adulți suferă de dureri de spate măcar o data în timpul vieții.

Cauzele apariției
Cauzele apariției durerilor de spate sunt numeroase. Specialiștii au identificat căzăturile, postura incorectă sau chiar osteoporoza ca unele dintre cauzele principale. Aceste probleme pot duce la hernii de disc, sciatică, stenoză spinală și spondiloză.
Durerile de spate, tipuri și recomandări
Hernia de disc
Hernia de disc apare când discurile coloanei vertebrale se deteriorează în urma accidentelor sau a îmbătrânirii, ies în exterior sau se rup.

Sciatica
Sciatica este cauzata, în general, de o compresie exercitată asupra rădăcinilor nervoase lombare (L5 și S1), de cele mai multe ori de o hernie discală (proeminența unui disc intervertebral în afara limitelor sale normale), mai rar din cauza unei compresii osoase - legată de o artroză, de o fractură a micului bazin, de o luxație a șoldului sau de o îngustare a canalului rahidian lombar, tumorală sau de natură inflamatorie.

Stenoza spinală
Stenoza spinală reprezintă un rezultat al artritei. Canalul spinal se îngustează și poate comprima rădăcinile nervilor în locul unde părăsesc măduva spinării sau poate irita chiar măduva spinării.

Spondiloza
Spondiloza este o formă de reumatism degenerativ produsă de uzura discurilor intervertebrale, însoțită de reacții de reparare (osteofite, ciocuri).

Exercițiile pentru spate sunt utile pentru majoritatea pacienților. De fapt, cei care suferă de dureri de spate cronice sunt nevoiți să facă și exerciții regulate de întindere și aplecare. Ele sunt bune și pentru prevenirea și împiedicarea reapariției durerilor de spate. Unele dintre cele mai bune exerciții recomandate pentru durerile de spate sunt cele de tip yoga. Pentru a fi siguri că le faceți corect, trebuie să consultați un fizioterapeut specializat. În general, yoga ajută să creșteți forța osoasă și musculară. Pozițiile yoga trebuie menținute câteva secunde pentru a permite substanțelor nutritive să acționeze asupra zonei afectate.

Pentru a avea rezultate mai bune, exercițiile fizice trebuie însoțite și de alte terapii - masaj, tratamente la cald, la rece, ultrasunete, electrostimulare etc. Dacă după efectuarea exercițiilor și tratamentelor non-invazive durerile de spate nu dispar, trebuie să consultați un medic.

Este important să vă corectați de fiecare dată postura și să învățați metode corecte de ridicare și de aplecare. Ridicarea unor greutăți mari sau metodele incorecte de a executa aceste mișcări provoacă apariția unor junghiuri dureroase neașteptate în zona spatelui.

Durerea cronică de spate poate fi și un indicator al unor probleme mai mari. Uneori există riscul să apară din cauza unei infecții la nivelul coloanei vertebrale, a unor probleme neurologice care pot duce la imobilitate. O durere severă recurentă, ce nu răspunde la tratament, poate ascunde o tumoare sau chiar cancer. Durerile de spate dispun de o gamă largă de tratamente. Diagnosticul corect și soluțiile specifice vă vor scăpa de ele.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment