Sunt mai multe tipuri și clasificări ale anemiei. Afecțiunea dată apare atunci când organismul nu are suficiente globule roșii pentru a ține pasul cu cererea organismului de oxigen. Înțelegerea clasificărilor vă poate ajuta să recunoașteți simptomele și, pe cât e posibil, evitarea lor.

Anemia cauzată de deficiența de fier
Tipul dat de anemie apare atunci când organismul nu are o cantitate suficientă de fier. Este o formă de anemie, întâlnită mai frecvent în rândul adolescenților și a femeilor aflate înainte de menopauză. Pierderea de sânge din cauza menstruației, hemoragiilor interne sau donării unei cantități prea mare de sânge pot contribui la apariția acestei forme de anemie. Alte cauze pot fi dezechilibrele alimentare sau maladiile intestinale cronice.
Cele mai frecvente tipuri de anemie
Simptomele anemiei cauzate de deficiența de fier
- paloarea tegumentelor;
- dureri de cap;
- iritabilitate;
- dispnee;
- tahicardie;
- fragilitatea părului și a unghiilor;

În mod normal, tratamentul constă în administrarea unor suplimente de fier pe care orală și modificări ale dietei.

Anemia deficitului de acid folic
Forma dată de anemie se caracterizează printr-o lipsă a acidului folic, o componentă din complexul vitaminelor B din sânge. De obicei, este cauzată de o alimentație săracă în nutrienți, în special în acid folic. Un alt factor ce contribuie la această formă de anemie poate fi alcoolismul. Anemia apare de cele mai multe ori în timpul sarcinii sau la o vârstă fragedă, când nevoia de acid folic este mai mare.

Simptomele anemiei deficitului de acid folic
- slăbiciune;
- oboseală;
- lapsus;
- iritabilitate.

Anemia dată poate fi evitată inclusiv prin consumul alimentelor bogate în acid folic, cum ar fi ficatul de vită, sparanghelul, roșiile și fasolea.

Anemia pernicioasă
Anemia pernicioasă afectează, de obicei, persoanele în vârstă, între 50 și 60 de ani și reprezintă rezultatul lipsei de vitamina B12. Această afecțiune poate fi ereditară, dar unele forme ale ei pot fi cauzate de bolile autoimune.

Simptomele anemiei pernicioase
- oboseală;
- dispnee;
- palpitații;
- senzație de amorțeală sau furnicături ale extremităților;

Anemia aplastică
Anemia aplastică se caracterizează prin producerea deficitară a celulelor stem de către măduva osoasă. Celulele stem se află la originea celor 3 tipuri de celule sangvine - globule roșii, globule albe și plachete sangvine. Din acestă cauză, persoana afectată devine vulnerabilă în fața infecțiilor.

Simptomele anemiei aplastice
- letargie;
- paloare;
- hemoragie;
- tahicardie;
- infecții;
- insuficiența cardiacă congestivă;

Nu există nici o cauză definită pentru anemia aplastică, dar se crede că expunerea la anumite toxine și virusul hepatitei pot fi responsabile.

Anemia falciformă
Anemia falciformă este de natură ereditară și apare ca un rezultat al tulburării unui tip de celule roșii din sânge. Este o boală ce poate pune viața în pericol și nu poate fi prevenită.

Simptomele anemiei falciforme
- atacuri de durere în brațe, picioare și stomac;
- îngălbenirea albului ochilor;
- febră;
- oboseală cronică;
- tahicardie;
- paloare;

Complicațiile includ ulcer la membrele inferioare, șocuri, hemoragii cerebrale și tulburări ortopedice.

Policitemie Vera
Afecțiunea dată este frecventă la bărbații de vârstă mijlocie și este caracterizată de creșterea celulelor roșii, a leucocitelor și a trombocitelor din sânge. Apare astfel o reproducere foarte rapidă și intensă a celulelor, iar cele din măduva osoasă se maturizează mai repede decât de obicei.

Simptomele policitemiei Vera
- colorarea pielii înspre purpuriu;
- ochi congestionați;
- dureri de cap;
- amețeli;
- splina mărită;

Cu toate că simptomele anemiilor pot să pară copleșitoare, de cele mai multe ori acestea pot fi controlate în mod eficient prin medicație și regim alimentar.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment