Conform recomandărilor medicale, este bine ca de două ori pe an să facem un control oftalmologic. Din păcate, majoritatea oamenilor uită de aceasta. Pentru persoanele cu afecțiuni oculare, apare întrebarea - ochelari de vedere sau lentile de contact? Există avantaje și dezavantaje în ambele cazuri.

În cazul ochelarilor, uneori lentilele sunt prea groase, iar culorile, în special albastru și roșu, sunt absorbite diferit. Imaginea de dincolo de ochelari poate fi distorsionată. În plus, iarna ochelarii aburesc. În același timp, ochelarii sunt recomandați dacă activitatea cotidiană se petrece într-o atmosferă poluantă, dacă există afecțiuni ale corneei, în cazul alergiilor oculare sau dacă există tulburări nevrotice.
Ochelari vs lentile de vedere, recomandări
Lentilele de contact se indică îndeosebi în cazul miopiei. În primul rând, calitatea imaginii este superioară - lentila se aplică direct pe cornee, câmpul vizual se află în limite normale, iar corecția este constantă. Față de ochelari, în acest caz nu apar tulburări de localizare în spațiu.

Însă lentilele de contact pot avea și unele dezavantaje. Cele mai multe nemulțumiri sunt legate de inflamația mecanică a corneei, de costul crescut. Este nevoie de o igienă riguroasă de fiecare dată când sunt aplicate sau date jos. Pot apărea complicații precum - conjunctivite, cheratoconjunctivite, neovascularizaţie, sindromul de ochi uscat. În afară de aceasta, trebuie să țineți cont de câteva lucruri dacă vă hotărâți să purtați lentile. În primul rând, se recomandă să vă scoateți lentilele de contact de fiecare dată când dormiți, chiar dacă vreți să ațipiți câteva ore după-amiază.

Recomandări
Lentilele trebuie ținute patru ore în soluție specială, se exclude să le spălați cu apă de la robinet, deoarece se poate ajunge la pierderea vederii. Casoleta în care se țin lentilele se spală tot cu soluție specială. În cazul doamnelor, lentila se aplică înainte de machiaj, se poartă pe parcursul zilei (între 10 și 16 ore în funcție de tipul de lentilă), apoi se dă jos înainte de demachiere. În general, nu se recomandă pacienților să poarte lentilele de contact mai mult de 10 ore pe zi. Există, însă, niște lentile speciale din silicon hidrogel – cu port prelungit, care asigură transportul oxigenului, permeabilitatea.

Se recomandă să faceți pauză măcar 2-3 săptămâni pe an, pentru a relaxa ochiul. În cazul apariției unei infecții, lentila se aruncă, se urmează tratamentul recomandat de specialist, apoi este nevoie de 2 săptămâni pauză. În caz contrar, pot apărea complicații mari cu consecințe neplăcute.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment